Linkovi

Đukanović negirao kontakt sa osobama uključenim u italijansku istragu o pranju novca


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović negirao je da je imao kontakt sa licima koja se pominju u predmetu italijanskog istražnog sudije Alfreda Montalta o mogućoj umiješanosti pranja preko 20 miliona eura. On je potvrdio da zna da je Specijalno Tužilaštvo Crne Gore tim povodom pokrenulo izviđaj, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Iz Specijalnog državnog tužilaštva za Radio Slobodna Evropa je potvrđeno da je formiran predmet povodom navoda portala RTCG od 13. novembra, da sudija Suda u Palermu Alfred Montalta vodi preliminarnu istragu o mogućoj umiješanosti bivšeg albanskog naftnog tajkuna Rezarta Tačija u pranje preko 20 miliona eura, koji je prema istražnim dokumentima navodno pomenuo i Mila Đukanovića.

"Više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa krivičnog postupka", navodi se specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

“Radujem se efikasnom postupanju Tužilaštva. Kao i uvijek do sada ću se odazvati svakom pozivu državnog organa. Manje više na ovu temu je sve rečeno. Riječ je o iskontruisanoj aferi. Ne znam o kojim se riječima radi, niti sam sa tim licima imao bilo kakav kontakt”, kazao je Đukanović.

Kako je objavio RTCG, pozivajući se na izvještaj sudije Montalta, u koji je tvrdi imao uvid, izvještaj sadrži transkript razgovora Tačija i osumnjičenog italijanskog državljanina Danijelea Kestagallija.

U izvještaju navodno Tači pominje Đukanovića, u kontekstu intervencije da bi se preko "predsjedničke banke" iz Crne Gore obavila međunarodna isplata. Pored Mila Đukanovića u dokumentima se navodno pominje i njegov brat Aco, kao najveći akcionar Prve banke.

Radio Slobodna Evropa nije imao uvid u dokumente italijanskog istražnog sudije, koje je 15. novembra objavio portal RTCG.

Iz Đukanovićevog kabineta 14. novembra su reagovali na navode medija i poručili da je riječ o, “kontinuitetu laži i obmana”.

Na informaciju RTCG, koji je prvobitno objavio tekstove pozivajući se na albanske portale "dosja.al" i "cna.al", reagovali su iz Prve banke navodeći da je riječ o apsolutnim neistinama sračunatim sa ciljem da se nanese štete banci i akcionarima.

Precizirali su da osobe koje se pominju u tim tekstovima nikada nijesu poslovale sa Prvom bankom, prenosi RSE.

XS
SM
MD
LG