Linkovi

Đoković u četvrtfinalu Ju Es Opena, Milman šokirao Federera


Novak Đoković slavi pobedu nad Žoaom Sousom u osmini finala Ju Es Opena (Foto: AP/Carolyn Kaster)
Novak Đoković slavi pobedu nad Žoaom Sousom u osmini finala Ju Es Opena (Foto: AP/Carolyn Kaster)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale poslednjeg grand slem turnira sezone - Ju Es Opena u Njujorku, 11. put u karijeri, ali ga u sredu uveče tamo čeka ne dobro poznati rival, već potpuni autsajder.

Đoković je u četvrtom kolu pobedio Portugalca Žoaoa Sousu u tri seta - 6:3, 6:4 i 6:3, posle sat i 59 minuta igre, po brutalno vrelom vremenu, na najvećem teniskom stadionu na svetu - "Artur Eš".

Nekoliko sati kasnije, po ne tako vrelom, ali izuzetno vlažnom vremenu, Australijanac Džon Milman priredio je jedno od najvećih iznenađenja u istoriji i eliminisao najtrofejnijeg tenisera današnjice Rodžera Federera - 3:6, 7:5, 7:6 (7) i 7:6 (3).

Đoković je Sousu pobedio peti put u isto toliko duela, u kojima 29-godišnji Portugalac nikad nije uspeo da osvoji više od četiri gema u setu.

S druge strane, Milman je zaprepastio teniski svet eliminicijom rekordera po broju grand slem titula. Federer je bio apsolutni favorit u duelu sa Australijancem, koji nikad ranije nije bio u četvrtom kolu grand slema, ali je posle tri sata i 34 minuta igre kapitulirao, iako je dobio prvi set i imao dve set lopte na svoj servis u drugom.

Međutim, Milman je od 3:5, "vezao" četiri gema, a onda se u naredna dva seta "držao" sa Švajcarcem, koji je za svoje standarde veoma loše servirao (49 odsto ubačenog prvog servisa), imao čak 10 dvostrukih servis grešaka i ukupno 76 neiznuđenih. Milman je uz 47 "vinera", imao samo 28 grešaka.

Đoković i Milman do sada su igrali samo jednom, pre nekoliko meseci u Kvinsu, bilo je 6:2 i 6:1 za Đokovića.

Pobedniku turnira pripašće 2.000 bodova za ATP rang-listu i ček na 3,8 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG