Linkovi

Članovi Predstavničkog doma se ne vraćaju u Vašington


Zgrada Kapitola, sedišta američkog Kongresa (Foto: Reuters)
Zgrada Kapitola, sedišta američkog Kongresa (Foto: Reuters)

Lider demokrata u Predstavničkom domu Steni Hojer izjavio je da donji dom Kongresa neće zasedati u Vašingtonu sledeće nedelje kao što je planirano, pozivajući se na trenutne rizike zbog pandemije koronavirusa.

Hojer je u ponedeljak izjavio da će se članovi Predstavničkog doma 4. maja vratiti u Vašington, gde koronavirus nastavlja da se širi a stopa smrtnih slučajeva je relativno visoka. Međutim, demokrate iz Predstavničkog doma su se pobunile, pozivajući se na rizik od zaraze i porodična pitanja kod kuće, kao što je staranje o deci.

Članovi Predstavničkog doma okupljaju se pred glasanje o paketu pomoći pogođenima koronavirusom.
Članovi Predstavničkog doma okupljaju se pred glasanje o paketu pomoći pogođenima koronavirusom.

Hojer je rekao da je promenio odluku posle razgovora sa zvaničnim lekarom Predstavničkog doma.

"Gledište lekara bilo je da bi članovima pretio rizik koji ne preporučujemo da se preuzima", rekao je Steni Hojer novinarima.

Kongres je usvojio paket ekonomske pomoći u vrednosti od 3 hiljade milijardi dolara, uz prisustvo malog broja zakonodavaca, ali od prošlog meseca nije imao redovno zasedanje.

Hojer istsiče da Predstavnički dom i dalje planira da se uskoro vrati na Kapitol hil kako bi završio rad na novom zakonu o pomoći zbog koronavirusa. Demokrate su obećale da će se tom merom osloboditi stotine milijardi dolara federalne pomoći državnim i lokalnim vladama.

Nacionalna asocijacija guvernera zahtevala je dodatnih 500 milijardi dolara pomoći, a okružne i gradske vlade tražile su pomoć od 250 milijardi.

Svaki zakon koji usvoji Predstavnički dom moraće da takođe odbori Senat, koji planira da se vrati u Vašington 4. maja.

Lider senatske većine, republikanac Mič Mekonel, koji je izazvao kritike prošle nedelje kada je nagovestio da bi države trebalo da podnesu zahteve za bankrotstvo, izjavio je u ponedeljak da bi Kongres mogao da odobri dodatna sredstva za države. Međutim, rekao je da svaki novi zakon mora da sadrži odredbe kojima se od tužbi štite firme i kompanije za pružanje zdravstvene zaštite.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer u utorak je pozvao da se održe novi pretresi posvećeni reagovanju predsednika Trampa na izbijanje koronavirusa, kada se Senat vrati na posao u Vašington sledeće nedelje.

Demokrata iz Njujorka izjavio je da je Trampova administracija "teško omanula u primeni skoro svih odluka koje je usvojio Kongres", te da bi zvaničnici trebalo da odgovore na "jedno teško pitanje za drugim."

XS
SM
MD
LG