Linkovi

Predgrađe Čikaga u šoku i žalosti zbog zločina iz mržnje nad palestinskim dečakom


Ahmed Rehab, direktor čikaškog ogranka Saveta za američko-islamske odnose grli Odeja Al-Fajuma, oca šestogodišnjeg ubijenog dečaka Vadee Al-Fajuma, 15. oktobra 2023. (Foto: Jim Vondruska/Chicago Sun-Times)
Ahmed Rehab, direktor čikaškog ogranka Saveta za američko-islamske odnose grli Odeja Al-Fajuma, oca šestogodišnjeg ubijenog dečaka Vadee Al-Fajuma, 15. oktobra 2023. (Foto: Jim Vondruska/Chicago Sun-Times)

U pregrađu Čikaga Plejnfildu vlada žalost zbog smrti šestogodišnjeg palestinskog Amerikanca koga je izbo nožem čovek koji je njegovoj porodici iznajmljivao stan. Dečakova majka, takođe žrtva napada, još je u bolnici.

Zajednica, koja je i dalje u šoku, nastavlja da izražava saučešće I tugu ispred kuće šestogodišnjeg Vadee Al-Fajuma. Njega je nožem ubio stanodavac, u činu koji američki Sekretarijat za pravosuđe naziva zločinom iz mržnje, podstaknutim ratom Izraela i Hamasa.

Moj sestrić ima 5 godina i išao bi u školu sa Vadeom", kaže Džuhi Fahim, članica odbora grupe nazvane “Američki muslimani za pomoć susedima”.

"To mi je slomilo srce. Ne mogu da zamislim. Govorila sam ljudima – Vadea, kada ga vidite, izgleda kao običan američki dečak, najobičniji dečak, on je to i bio".

"Bio je običan, američki dečak" - zajednica tuguje za ubijenim palestinskim šestogodišnjakom
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Fahim je svoju tugu i bes pretvorila u akciju, pomažući da se organizuje komemoracija za ubijenog dečaka u Centru za rekreaciju u Plejnfildu.

Događaj je okupio više od hiljadu ljudi u multietničkoj i multiverskoj javnoj demonstraciji podrške i solidarnosti sa Vadeinom porodicom i muslimanskom zajednicom.

“Žao mi je što je morala da se dogodi tragedija da se svi okupimo, ali vidim izlive podrške, ljubavi i empatije zbog gubitka koji sada oplakujemo kao zajednica, a ne samo kao pojedinci”, kaže Džuhi.

“Svako ko ima srce mora da saoseća sa porodicom. Ovo je veće od bilo čijih političkih stavova. Ovde se radi o jednom detetu” , ističe Majkl Čildres, član odbora okruga Dupejdž. On je bio među velikim brojem okupljenih iz obližnjih zajednica koji su došli da pruže podršku svojim ožalošćenim susedima.

“Niko ne zna da li bi to dete jednog dana otkrilo lek protiv raka... Ne znamo da li bi to dete, jednog dana, razvilo diplomatiju da zaustavi svetski rat."

Dilavar Sajed, administrator za američke male biznise I najviše rangirani musliman u Bajdenovoj administraciji, prisustvovao je događaju u ime predsednika. Njegovo obraćanje prisutnima bilo je prekinuto povicima, a neki su pod pratnjom izvedeni iz iz sale.

“Kada se život deteta naglo prekine, ubistvom, nemoguće je nemati povišene emocije. Ali verujem da je sada vreme da se razmislja racionalno" , dodaje Čilders.

Komemoracija je završena govorom Vadeinog oca, Odaja Al Fajuma, koji se obratio prisutnima. Vadeina majka Hanan Šahin, nastavlja da se oporavlja od povreda koje je zadobila tokom napada, dok se optuženi ubica, 71-godišnji Džozef Zuba, suočava sa optužbama za ubistvo prvog stepena, pokušaj ubistva i zločin iz mržnje.


XS
SM
MD
LG