Linkovi

U Srbiji 384 slučajeva zaraženih, četiri smrtna slučaja zbog korona virusa


Arhiva - Borba protiv pandemije koronavirusa vodi se u mnogim zemljama sveta. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Arhiva - Borba protiv pandemije koronavirusa vodi se u mnogim zemljama sveta. (Photo by JACK GUEZ / AFP)

U Srbiji je registrovan 81 novi slučaj zaraze korona virusom, ukupno su potvrđena 384 slučaja COVID 19, saopštio je epidemiolog Predrag Kon.
On je, na konferenciji za medije, rekao da su hospitalizovana 203 pacijenta.

Od prethodnog izveštaja do danas u 15 časova, testirani su uzorci 245 osoba, od kojih je 81 pozitivno i 164 negativno na novi korona virus, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Do 15 časova, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 1.161 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Juče su iz Vlade Srbije najavili pojačano testiranje u cilju borbe protiv virusa, te je kako su rekli, i bio očekivan porast u broju zaraženih.

Od ukupno potvrđenih slučajeva korona virusa, najviše je u Beogradu 158, Nišu 40 i Valjevu 38, saopštila je zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

"Imamo do sada najveći broj potvrđenih slučajeva, ali najveći broj među njima nema najteže oblike kliničkog ispoljavanja", rekla je direktorka.

Epidemiolog Kon upozorio je da bi moglo doći do još većeg stepenja ograničavanja kontakata ukoliko bi se, na primer, broj zaraženih u Beogradu naglo povećao.

"Ulazimo uskoro u četvrtu nedelju i sada je važno nastaviti sa sprovođenjem mera socijalnog distanciranja. Ako bi broj potvrđenih slučajeva u Beogradu trostruko skočio, onda ćemo razmišljati da se još više smanje kontakti", naveo je Kon.

Kolektivna izolacija

Uslovi u kolektivnoj izolaciji biće mnogo bolji nego sada, a slike koje su se pojavile prikazuju samo početnu fazu pripreme smeštaja za osobe pozitivne na virus koje imaju blagi tok bolesti, rekao je Kon. On je istakao da će taj smeštaj na beogradskom sajmu morati još da se upristoji i biće prihvatljiv.

Epidemiolog Kisić-Tepavčević kazala je da će uslovi biti mnogo bolji nego što izgleda na prvi pogled.

Osobe smeštene tamo moći će međusobno da komuniciraju. Moći će da ponesu mobilne telefone. To će biti mesto na kojem će biti smeštene osobe pozitivne na virus, sa blagim tokom bolesti, i boraviće tamo dok ne budu negativni rezultati - dva testa u toku od 24 sata“, objasnila je ona.

Rekla je da će biti puštani iz kolektivne izolacije kada se proceni da su bezbedni za dalje širenje infekcije.Tamo će se smeštati ljudi čije kliničko stanje nije za hospitalizaciju, navela je ona, ukazujući da će imati stalni zdavstveni nadzor.

Stanje kod obolelih

Četvrta žrtva korona virusa u Srbiji je žena stara 60 godina iz Niša, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, prenose mediji u Beogradu.

Kako navodi ministar, ona bila dugogodišnji neregulisani dijabetičar i da je preminula juče u popodnevnim časovima.

"Ona je bila na respiratoru od 21. marta, težak oblik, borili su se lekari, ali nažalost nisu useli da pomognu", rekao je Lončar.

Takođe je apelovao na građane da budu bez kontakta, kod svojih kuća i da poslušaju savete stručnjaka.

"Da ne bismo dolazili u ovu situaicju, to je jedini način", rekao je Lončar.

Do juče je na respiratorima bila 21 osoba, a Lončar kaže da su to teški pacijenti i da bitnijih promena do jutros nije bilo.

Govoreći o stanju dve bebe koje su zaražene, on je rekao da su dobro i bez ikakvih problema.

"Nastavlja se njihovo praćenje, radi se sve što je neophodno, one su pod budnim okom lekara", rekao je Lončar.

Poslednji podaci

U Srbiji su, prema poslednjim podacima, korona virusom zaražene 303 osobe, a na na bolničkom lečenju nalaze se 152 osobe zaražene virusom korona.

Od korona virusa izlečeno je 15 osoba, među kojima i jedna devojka koja boluje od dijabetesa.

Prema podacima sa sajta covid19.rs , u toku jučerašnjeg dana registrovane su nove 54 zaražene osobe, od kojih je njih 27 hospitalizovano, a 27 se nalazi u kućnim uslovima.

Do 15 časova 24. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 916 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Pre dva dana, u bolnici Dragiša Mišović preminula je takođe šezdesetogodišnja žena koja nije imala ranija oboljenja.Od posledica korona virusa preminuli su i 92-godišnja starica, kao i muškarac star 59 godina, koji je imao prethodne bolesti.

Vučić najavljuje ukidanje dozvole za šetnju pasa od 20 do 21

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će vrlo brzo biti ukinuta odluka kojom je dozvoljeno večernje šetanje pasa na sat vremena tokom zabrane kretanja.

"Ja sam se naljutio na odluku da pustimo ljude da šetaju pse i ta odluka će u kratkom vremenskom periodu biti ukinuta. To vam garantujem. Mislite zato što sam zlikovac i ne volim pse. Moja ćerka ima psa", izjavio je on.

Poručio vlasnicima pasa da ih šetaju ujutru u 5:15 i popodne u 15h.

"Važniji od svih života su nam ljudski životi i ovo nije ničiji hir", naglasio je predsednik Srbije.

Ekonomske mere

Vlada Srbije donela je rešenje kojim je 2,2 miijarde dinara preneto Ministarstvu finansija na ime transfera Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja radi ublažavanja posledica bolesti Kovid-19 izazvane virusom SARS-Sov-2, objavljeno je u Službenom glasniku.

Sredstva su rešenjem o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve preneta sa programa realizacija infrastrukturnih projekata od značaja za Republiku Srbiju. O realizaciji rešenja Vlade Repubike Srbije stararaće se Ministarstvo finansija, objavljeno je juče u Službenom glasniku.

Transport trpi velike gubitke

Gubici u transportu iznose 120 miliona evra, a procenjuje se da će biti 600 miliona evra do kraja godine, izjavila je potpredsedica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Prema rečima ministarke, najveće gubitke beleži vazdušni saobraćaj, prenose beogradski mediji

"Vazdušni saobraćaj svakako trpi najveće gubitke. Na Aerodromu „Nikola Tesla“ 22. marta prošle godine bilo je 14.500 putnika, ove godine na isti dan 71 putnik. Gubitke beleže i sve druge vrste transporta, od vodnog do železničkog. Procene su da će do kraja godine gubici u transportu biti oko 600 miliona evra“, izjavila je Mihajlovićeva.

Kako je navela u ovom trenutku prema procenama gubici u transportu iznose oko 120 miliona evra,

Dodala je da država čini sve da prođemo sa što manje posledica, kao i da sistem i sve službe funkcionišu.

Novi Sad: Uhapšeno osmoro

Policija u Novom Sadu uhapsila je osam osoba zbog sumnje da su prekršili mere samoizolacije, odnosno da su počinili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, saopštila je danas Policijska uprava Novi Sad.

Za šestoro Novosađana i dvoje građana sa područja Temerina određeno je zadržavanje do 48 sati i biće privedeni, uz krivične prijave, nadležnim javnim tužilaštvima.

U Novom Sadu, Baču, Vrbasu i Srbobranu protiv još šest osoba podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka, zbog kršenja propisa o ograničenju i zabrani kretanja.

Najavljene i dodatne ekonomske mere

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će država obezbediti značajnu pomoć privrednicima i da se priprema ozbiljan paket mera, kao i da će biti uloženo više milijardi evra u privatni sektor.

"Mi ćemo za 10 dana ali i ranije, izaći sa prvim velikim i značajnim merama, pa ćemo da sednemo da vidimo šta je to sto još možemo i šta možemo da očekujemo od vas", rekao je Vučić tokom posete volonterima i privrednicima koji šalju pomoć ugroženima.

Rekao je da skoro sve druge zemljle oko nas idu na drastično smanjenje plata u javnom sektoru, ali da Srbija to neće raditi zato što bolje stojimo po pitanju javnih finansija, kao i da zbog toga država može više da pomogne.

Vučić kaže da što se tiče mera, postoje dva pristupa po pitanju plata i poreza i da će pokušati da se nađe najbolje rešenje i za državu i poslodavce.

Kako je rekao, javni sektor je u teškom stanju trenutno, ali u relativno dobrom ako se uporedi sa oni u zemljama u okruženju.

XS
SM
MD
LG