Linkovi

Četiri žrtve oluje u Španiji, vojska spasava vozače


Sneg u Madridu, u Španiji, 9. januar 2021. godine (Foto: AP/Paul White)

Četiri osobe poginule su u Španiji, gde je oluja Filomena izazvala saobraćajni haos širom zemlje i najveće snežne padavine u Madridu poslednjih više decenija.

Dve osobe, koje su bile u automobilu, utopile su se nakon što se izlila reka blizu Malage, na jugu zemlje, dok se dvoje beskućnika smrznulo, u Madridu i u na istoku Španije, naveli su zvaničnici.

Vlasti su zbog oluje bile primorane da mobilišu vojsku da spasava vozače zaglavljene na putevima. Spasilačke ekipe uspele su da stignu do 1.500 ljudi koji nisu mogli da napuste svoja vozila.

Španski kralj Felipe VI i kraljica Leticija izrazili su na Tviteru žalost zbog žrtava oluje i pozvali na oprez zbog akumulacije leda i snega.

Ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska zatražio je od građana da izbegavaju sva putovanja, osim ona koja su neophodna.

"Suočeni smo sa najžešćom olujom u poslednjih 50 godina", upozorio je Grande-Marlaska.

Zbog snega je blokirano više od 650 puteva, a neki vozači su bili zaglavljeni u automobilima od petka veče do subote.

Patrisija Manzanares, koja je od petka veče zaglavljena na jednom od autoputeva u Madridu, rekla je za lokalne medije da je bez vode i bilo kakve druge pomoći.

Madridski aerodrom Barahas je zatvoren a otkazano je najmanje 50 letova do Madrida, Malage, Tenerifa i Seute, španske teritorije u severnoj Africi.

Meteorološka služba saopštila je da je u španskoj prestonici palo najviše snega od 1971. godine, dok je meteorolog za španski Nacionalni radio naveo da je palo od 25 do 50 centimetara snega, najviše od 1963.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG