Linkovi

Rusija nastavila napade na ukrajinsku infrastrukturu


Na fotografiji koju je dostavila Ukrajinska služba za hitne slučajeve, radnici hitne pomoći gase požar nakon ruskog napada na termoelektranu Tripilska u Ukrainki, Kijevska oblast, Ukrajina, 11. aprila 2024.
Na fotografiji koju je dostavila Ukrajinska služba za hitne slučajeve, radnici hitne pomoći gase požar nakon ruskog napada na termoelektranu Tripilska u Ukrainki, Kijevska oblast, Ukrajina, 11. aprila 2024.

Rusija je u petak nastavila sa masovnim vazdušnim udarima na ukrajinsku civilnu i energetsku infrastrukturu.

Novi udari u petak bili su usmereni na energetski objekat u južnom regionu Dnjepropetrovsk, koji je pretrpeo ozbiljnu štetu nakon što je u njemu izbio požar uzrokovan udarom ruske bespilotne letelice rano ujutro, saopštili su ukrajinska vojska i regionalni zvaničnik.

U vojnom izveštaju nije precizirano o kom se energetskom objektu radi i samo se navodi da su ostaci četiri oborena ruska drona pali na teritoriju "kritičnog" infrastrukturnog objekta u okrugu Krivoriška i zapalili ga.

Ukrajinski vatrogasci uspeli su da ugase vatru, ali se ne može odmah proceniti obim štete, rekao je regionalni načelnik Sergej Lisak.

U međuvremenu, šef regionalne administracije u Hersonu Oleksandr Prokudin rekao je da je u ruskim noćnim udarima na južni ukrajinski region oštećen kritični infrastrukturni objekat, ali nije identifikovano koji.

Prokudin je rekao da je granatirano 15 naselja širom regiona, dodajući da su posebno gađana stambena naselja. On je rekao da nije bilo žrtava, ali da je nekoliko kuća uništeno.

Ukrajinski protivvazdušni sistemi oborili su u petak 16 od 17 dronova koje je Rusija lansirala u šest regiona, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage u poruci na društvenim mrežama.

"Odbrambene snage Ukrajine oborile su 16 jurišnih bespilotnih letelica tipa Šahed u oblastima Nikolajev, Odesa, Herson, Dnjepropetrovsk, Vinica i Hmeljnicki", navodi se u objavi na Fejsbuku.

U četvrtak, elektrana Tripilska, glavni snabdevač električnom energijom za Kijevsku, Čerkasku i Žitomirsku oblast, koja se nalazi oko 50 kilometara južno od ukrajinske prestonice, uništena je ruskim projektilima.

Čini se da je udar, koji je stotine hiljada ljudi ostavio bez struje, ukazao na slabljenje sposobnosti Ukrajine da odbije masivne vazdušne baraže koje je pokrenula Moskva.

Ukrajina je poslednjih nedelja molila svoje saveznike da ubrzaju napore da pokriju drastične nedostatke municije i naoružanja, pošto je ogroman paket pomoći od 60 milijardi dolara ostao na čekanju u Vašingtonu, pošto republikanski poslanici odbijaju da ga odobre bez sporazuma o dubokim promenama unutrašnje politike.

Predsednik Vladimir Zelenski, tokom posete Litvaniji u četvrtak, zamolio je saveznike Ukrajine da toj zemlji daju više sistema protivvazdušne odbrane.

"Glavni zadatak za sada je da uložimo sve napore da ojačamo naš sistem protivvazdušne odbrane, da zadovoljimo hitne potrebe ukrajinskih odbrambenih snaga i da konsolidujemo međunarodnu podršku kako bismo mogli da pobedimo ruski teror", napisao je Zelenski na Iksu, nekadašnjem Tviteru.

XS
SM
MD
LG