Linkovi

Ruski napad na ukrajinski elektroenergetski sistem, uništena elektrana nadomak Kijeva


Gašenje požara na ukrajinskoj infrastrukturu nakon ruskog napada (Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS)
Gašenje požara na ukrajinskoj infrastrukturu nakon ruskog napada (Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS)

Rusija je raketnim napadom i bespilotnim letelicama uništila veliku elektranu Tripilska u blizini Kijeva a pogođeni su i elektroenergetski objekti u nekoliko ukrajinskih regiona, saopštili su tamošnji zvaničnici.

Sve je uništeno“, rekao je Andrij Gota, predsednik njenog nadzornog odbora,

Snimci, čija autentičnost nije potvrđena, prikazuju plamen u velikom objektu izgrađenom tokom sovjetskog doba.

Uništena elektrana nadomak ukrajinske prestonice, čiji je vlasnik državna energetska kompanija Centrenergo, koja strujom snadbeva kijevsku, čerkasku i žitomirsku oblast.

Takođe, operater Ukenergo objavio je da su podstanice i postrojenja za proizvodnju električne energije oštećene u napadima na regione Odese, Harkova, Zaporožja, Lavova i Kijeva.

Najveća ukrajinska privatna elektroprivredna kompanija DTEK, koja je izgubila 80 odsto svojih proizvodnih kapaciteta tokom ruskih napada 22. i 29. marta, saopštila je da su oštećene i elektrane kojima rukovodi.

Komandant ukrajinskog vazduhoplovstva rekao je da je tokom ruskog napada oboreno 18 raketa i 39 dronova u kom su ruske snage upotrebile ukupno 82 projektila i bespilotnih letelica.

U Ukrajini su pojačana strahovanja i zabrinutost za sudbinu energetskog sistema koji se, nakon prve godine ruske invazije, ponovo našao na meti intenzivnih napada.

Ukrajinski elektroenergetski sistem je na udaru Ukrajine kojoj ponestaje municije za protiv vazdušnu odbranu.

Zvaničnici te zemlje učestalo upozoravaju saveznike da im je potrebna municija za protivvazdušnu odbranu – pogotovo otkako je Rusija intenzivirala vazdušne napade na ukrajinski energetski sistem.

"Potrebna nam je vazdušna i drugi vidovi odbrane, a ne zatvaranje očiju i duge diskusije”, poručio je na Telegranu ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski”, označivši ruske napade terorom.

Učestala su i upozorenja zvaničnog Kijeva da bi Ukrajina mogla ostati bez municije za protivvazdušnu odbranu, ukoliko Rusija nastavi sa intenzivinim napadima, kao i da su odmrabmene snage te zemlje primorane da donose teške odluke o tome koje će objekte braniti.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba objavio je da je u ruskom napadu upotrebljeno šest balističkih projektila – koje je izuzetno teško presretnuti.

Podvukao je da su zbog toga Ukrajini potrebni američki odbrambeni sistemi Patriot.

"Ukrajina je jedina zemlja na svetu koja se suočava sa balističkim udarima. Trenutno ne postoji drugo pogodno mesto za sisteme Patriot”, napisao je Kuleba na društvenoj mreži “Eks”.

Kao najveće probleme u odbrani od ruske agresije - ukrajinske vlasti ističu usporeno snadbevanje zapadnom vojnom pomoći višemesečnu blokadu američke pomoći u Kongresu.

XS
SM
MD
LG