Linkovi

Zelenski pozvao Trampa da poseti Ukrajinu, novi ruski napadi na energetsku infrastrukturu


Policajci i bolničari zbrinjavaju čoveka ranjenog u ruskom vazdušnom udaru u Harkovu, Ukraina, 9. aprila 2024.
Policajci i bolničari zbrinjavaju čoveka ranjenog u ruskom vazdušnom udaru u Harkovu, Ukraina, 9. aprila 2024.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su u sredu da je Rusija tokom noći izvršila napade sa 17 dronova, dve krstareće rakete i jednom balističkom raketom.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile 14 dronova, a presretanja su obavljena iznad regiona Nikolajev i Odesa. Ukrajinska protivvazdušna odbrana je takođe oborila dve od tri rakete, kojima je gađana Odesa.

Oleh Kiper, regionalni guverner Odese, objavio je na Telegramu da je ruski napad bio usredsređen na energetsku, transportnu i logističku infrastrukturu i da je u njemu oštećeno nekoliko lokacija i povređeno najmanje dvoje ljudi.

Guverner Nikolajeva Vitalij Kim napisao je na Telegramu da je u napadu dronom oštećena tamošnja energetska infrastruktura, što je izazvalo nestanke struje koji su rešeni posle nekoliko sati.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu da je tokom noći zaustavilo ukrajinski napad dronovima i da je uništeno pet bespilotnih letelica iznad regiona Brijanska.

Nema izveštaja o šteti u Brijansku.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da je pozvao Donalda Trampa, potencijalnog republikanskog kandidata za predsednika SAD, da poseti Ukrajinu.

Predsednik je u intervjuu za medije Aksel Špringer rekao da želi da čuje Trampove predloge za okončanje rata između Ukrajine i Rusije.

Međutim, Zelenski je rekao da ga ne zanima Trampova ideja prema kojoj bi rat bio gotov samo ako bi Ukrajini bio oduzet veliki deo zemlje.

"Ako je dogovor da se samo odreknemo svojih teritorija... onda je to vrlo primitivna ideja", rekao je Zelenski. "Potrebna mi je prava ideja jer su životi ljudi u pitanju".

Američka vojska saopštila je u utorak da je Ukrajini predala kontingent malokalibarskog oružja i municije koje je zaplenila od iranskih snaga dok su pokušavale da ih isporuče pobunjenicima Huti u Jemenu koje podržava Teheran.

U isporuci je više od 5.000 komada jurišnog oružja AK-47, municija za bacače raketa, mitraljezi, snajperske puške i više od 500.000 komada municije koje su SAD zaplenile sa četiri broda u periodu između maja 2021. i februara 2023. godine, saopštila je američka Centralna komanda.

"Ovo oružje će pomoći Ukrajini da se odbrani od ruske invazije" i dovoljno je materijala za opremanje brigade, saopštile su SAD.

Uprkos tome, Ukrajina se suočava sa nedostatkom oružja, delom zato što je desno krilo republikanaca u Predstavničkom domu američkog Kongresa, koje se protivi većoj pomoći Ukrajini, do sada uspešno blokiralo raspravu o dodeljivanju 60 milijardi dolara nove američke pomoći u oružju.

Predsedavajući Predstavničkim domom Majk Džonson rekao je da će tu meru staviti na glasanje kasnije ove nedelje.

Zelenski je rekao da će Ukrajina izgubiti rat od Rusije bez dodatnog američkog naoružanja.

Kameronova poseta

U međuvremenu, britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron sastao se u utorak sa američkim državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom u Vašingtonu u okviru posete koja je za cilj imala da podstakne američke zvaničnike da podrže veću pomoć Ukrajini.

Kameron se sastao sa liderima Kongresa, ali nije mogao da se sastane sa predsedavajućim Džonsonom zbog preklapanja u rasporedu.

Predsednik Džo Bajden je više puta pozivao Džonsona i druge republikanske protivnike da podrže zakon o bezbednosti koji predviđa i pomoć za Ukrajinu. Neki republikanci u Predstavničkom domu rekli su da bi fokus trebalo da bude na domaćim prioritetima, kao što je obezbeđivanje granice između SAD i Meksika od naleta migranata.

"Uspeh Ukrajine i neuspeh [ruskog predsednika Vladimira] Putina su od vitalnog značaja za američku i evropsku bezbednost", naveo je Kameron u saopštenju. "Alternativa bi samo ohrabrila Putina u daljim pokušajima da silom prekroji evropske granice i jasno bi se čula u Pekingu, Teheranu i Severnoj Koreji".

Ukrajinski zvaničnici su zatražili od saveznika da pruže veću vojnu pomoć, posebno sa sistemima za odbranu ukrajinskog neba od ruskih svakodnevnih ruskih bespilotnih i raketnih napada.

Kina odgovorila SAD: Ne prihvatamo kritike ni pritisak

Kina je saopštila u sredu da neće prihvatiti "kritike ili pritisak" zbog veza sa Rusijom, pošto je Vašington poručio da će smatrati da je Peking odgovoran ukoliko Moskva ostvari uspeh u ratu protiv Ukrajine.

Rusija i Kina imaju pravo na normalnu ekonomsku i trgovinsku saradnju, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova u Pekingu Mao Ning, javlja AFP.

U takvu saradnju se ne bi trebalo mešati, rekla je Mao Ning, uz poruku: Kina ne prihvata kritike ili pritisak.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG