Linkovi

Glavni komandant Ukrajine upozorava da Rusija planira da osvoji Časiv Jar do 9. maja


Ukrajinski vojnici ispaljuju granatu iz samohodne haubice 2S1 Gvozdika prema ruskim položajima, na frontu na jugu Ukrajine, tokom ruskog napada na Ukrajinu, 30. marta 2024.
Ukrajinski vojnici ispaljuju granatu iz samohodne haubice 2S1 Gvozdika prema ruskim položajima, na frontu na jugu Ukrajine, tokom ruskog napada na Ukrajinu, 30. marta 2024.

Šef generalštaba ukrajinske vojske rekao je u nedelju da ruske snage imaju za cilj da zauzmu grad Časiv Jar do 9. maja, pripremajući teren za važnu bitku za kontrolu nad uzvišenjem na istoku gde Moskva fokusira svoje napade.

Pad grada zapadno od srušenog Bahmuta do datuma kada Moskva obeležava sovjetsku pobedu u Drugom svetskom ratu ukazao bi na rastući zamah ruskih snaga na bojnom polju dok se Kijev suočava sa usporavanjem vojne pomoći Zapada.

General-pukovnik Oleksandr Sirski, koji je ovog vikenda upozorio da se situacija na istoku pogoršala, rekao je da Rusija usredsređuje napore zapadno od okupiranog Bahmuta kako bi pokušala da zauzme Časiv Jar pre nego što krene ka gradu Kramatorsku.

Časiv Jar u regionu Donjecka nalazi se desetak kilometara od Bahmuta, razorenog grada koji su ruske snage zauzele u maju prošle godine nakon više meseci krvavih borbi.

Ukrajinske brigade su do sada uspevale da obuzdaju napade u blizini Časiv Jara i bile su pojačane municijom, dronovima i uređajima za elektronsko ratovanje, naveo je on u izjavi na Telegramu.

"Pretnja ostaje relevantna, uzimajući u obzir činjenicu da je više rusko vojno rukovodstvo postavilo svojim trupama zadatak da zauzmu Časiv Jar do 9. maja", rekao je on, ne objašnjavajući detalje.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov objavio je na Fejsbuku da je u nedelju posetio ukrajinske jedinice na istočnom frontu i opisao situaciju kao "napetu", dok Rusija pokušava da napreduje u oblastima zapadno od Bahmuta.

"Uprkos brojčanoj nadmoći neprijatelja, mi efektivno remetimo ove planove zahvaljujući hrabrosti, obučenosti i profesionalizmu branilaca", napisao je on.

Rusija obeležava 9. maj velikom vojnom paradom na Crvenom trgu koju nadgleda predsednik Vladimir Putin koji je osvojio novi šestogodišnji mandat u Kremlju na strogo kontrolisanim izborima u martu.

Nastavak napada na energetski sistem

Rat je eskalirao poslednjih nedelja kada je Rusija izvela tri velika vazdušna udara na ukrajinske elektrane i trafostanice, što je izazvalo strahovanja u vezi sa otpornošću energetskog sistema koji je bio napadan i tokom prve ratne zime.

Predsednik Volodimir Zelenski poručio je Ukrajincima u svom noćnom obraćanju u nedelju: "Situacija na frontu tokom tako vrelog rata je uvek teška. Ali ovih dana – a posebno na Donjeckom frontu – postaje sve teže".

Ukrajinski lider je upozorio da se Kremlj možda sprema da pokrene veliku ofanzivu u kasno proleće ili leto.

Nejasno je gde će doći do tog napada, ali Rusija svoje napade za sada usmerava na region Donjecka.

Ukrajina je ove godine pokušala da pronađe tačku pritiska za zadavanje uzvratnog udarca Kremlju, koristeći bespilotne letelice dugog dometa domaće proizvodnje za bombardovanje naftnih postrojenja duboko u Rusiji.

Ukrajina se sada suočava sa izazovima u ljudstvu i nedostatkom artiljerijskih granata.

Rob Li, viši saradnik u istraživačkom centru Instituta za spoljnu politiku u Filadelfiji, rekao je na Eksu da će se bitka za Časiv Jar verovatno pokazati kao važna.

"Časiv Jar se nalazi na odbranjivoj uzvišici. Ako Rusija zauzme (grad), oni bi potencijalno mogli da povećaju stopu napredovanja dublje u Donjeck (region) kao deo očekivane letnje ofanzive", rekao je on.

"Ruske snage će i dalje morati da pređu kanal da bi zauzele (grad), ali su sada stigle do kanala jugoistočno od (grada). Neposredne povećane isporuke municije mogle bi se pokazati kritičnim".

XS
SM
MD
LG