Treći pokušaj Cvangiraija da pobedi Mugabea

Građani Zimbabvea danas su glasali na predsedničkim i parlamentarnim izborima, koje su obeležili velika izlaznost i dugi redovi.
Predsednik Robert Mugabe i premijer Morgan Cvangirai su favoriti u predsedničkoj trci u kojoj učestvuje ukupno pet kandidata. Cvangirajiju je to treći pokušaj da pobedi Mugabe, koji je na vlasti od sticanja nezavisnosti 1980. godine.

Dopisnik Glasa Amerike iz Hararea javlja da su građani prestonice Zimbabvea podeljeni, ali da je na biralištima uglavnom mirno. On međutim navodi i da jsu neki od birača bili frustrirani zbog dugog čekanja u redu i problema prilikom pronalaženja nsvog imena na glasačkim mestima.

Premijer Cvangirai optužuje stranku predsednika Mugabea da pokušava da pokrade izbore, ali Mugabe to odbacuje. Svim građanima koji su pre zatvaranja glasačkih mesta bili u redu, omogućeno je da glasaju, a izborna komisija ima rok do ponedeljka da objavi rezultate.

Mugabe i Cvangirai postigli su krhki dogovor o podeli vlasti posle izbora 2008, koji su se završili pobedom Mugabe, koju je osporio Cvangirai, da bi usledili nemiri u kojima je poginulo od 200 pristalica premijera Cvangiraija.