Uloga Zapada u obnovi Libije

  • Kerolin Presuti

Dvojica zapadnih lidera, francuski predsednik Nikola Sarkozi (levo) i britanski premijer Dejvid Kameron (desno) bili su prvi visoki zvaničnici koji su doputovali u Libiju i sastali se sa predsednikom Prelazne nacionalne vlade Mustafom Abdul Džalilom (cent

NATO je odigrao ključnu ulogu u nastojanjima libijskih pobunjenika da svrgnu Moamera Gadafija, koji je 42 godine vladao zemljom. Dok prelazne vlasti preuzimaju kontrolu, Libijci su zaokupljeni obnovom i izgradnjom u saradnji sa Ujedinjenim nacijama.

Libijci su dočekali britanskog premijera Dejvida Kamerona i francuskog predsednika Nikolu Sarkozija kao heroje prilikom njihove nedavne posete. Njih dvojica su bili prvi zapadni lideri koji su posetili Tripoli posle pada vlade Moamera Gadafija.

"Na kraju su Libijci to sami učinili i želeo sam da im čestitam i doznam kako im dalje možemo pomoći", rekao je Kameron.

Pre šest meseci, Britanija i Francuska su povele akciju uvođenja zone zabrane letenja sa ciljem da se zaštite libijski civili od napada Gadafijevih lojalista. Ali Audžali, ambasador Libije u Sjedinjenim Državama, kaže da je zapadna vojna podrška bila od ključne važnosti.

"Da Francuska nije 19. marta krenula u akciju zaustavljanja Gadafijevih trupa, Bengazi bi bio najveće groblje u severnoj Africi. Nismo imali drugog izbora već da tražimo međunarodnu pomoć", izjavio je Audžali.

Opozicione snage su u avgustu zauzele prestonicu Tripoli gde su iz Bengazija prebacili Nacionalni prelazni savet. Veliki broj zemalja je priznalo taj savet kao legitimnu vladu post-Gadafijeve Libije. Hani Kalaf, egipatski diplomatski predstavnik u Libiji, kaže da je vreme da se zaustavi zapadna vojna intervencija.

"NATO treba odmah da prekine napade i svoje vojne operacije. Jer više nije potrebno pružati zaštitu civilima", rekao je Kalaf.

Dok NATO bude privodio kraju svoju misiju, Ujedinjene nacije će stupiti na scenu. Jedna od misija svetske organizacije biće usmerena ka obnovi Libije. Biće odmrznuta sredstva potrebna za nabavku humanitarne pomoći, kao i za obnovu poslovne aktivnosti nekoliko libijskih kompanija.

"Najvažniju stvar koju bi Ujedinjene nacije mogle da pruže Libiji jeste osećaj bezbednosti i stabilnosti u zemlji tako da ne bi nastupile političke razmirice između naoružanih ljudi, jer to bi moglo da se dogodi", smatra aktivista libijske opozicije u Vašingtonu, Hafed al-Gvel.

Zapadne zemlje takođe nameravaju da investiraju u Libiji, naročito u sektoru naftne industrije, ali žele da izbegnu greške iz sličnih postkonfliktnih situacija u prošlosti.

"Jedna od naučenih lekcija iz prošlosti je da će ovog puta Libija sama predvoditi proces za čiji smo uspeh izuzetno zainteresovani, ali pružaćemo pomoć, a ne diktirati pravac kojim bi trebalo da krenu", objasnio je američki ambasador u Libiji, Džin Krec.