Vučić u Davosu: Evropa preuzela primat kao svetionik demokratije

Poslednjeg dana boravka u Davosu predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pred novinarima najavio put u Tursku iduće nedelje, govorio je o investicijama, o Kosovu, Americi, dok je evropski komesar za proširenje i dobrosusedsku politiku Johanes Han tvitovao da 2018. može biti godina Zapadnog Balkana ukoliko se nastave reforme i pomirenje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u ponedeljak, zajedno sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, biti gost turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Pred novinarima u Davosu, Vučić je rekao da će se razgovarati o odnosima Srba i Bošnjaka, pravoslavaca i muslimana i da ne očekuje lake razgovore.

Takođe, u kontekstu privlačenja investicija u region Zapadnog Balkana, on je rekao da bi investitori najviše voleli da vide, između ostalog, i rešenje problema između Beograda i Prištine:

"Do toga moramo da dođemo mi i Albanci kroz razgovore. Tu može da pomaže, ali ne može da donese rešenje ni Evropska unija, niti bilo ko drugi u svetu. To moramo da rešimo mi Srbi sa Albancima, ako budemo u stanju. Ako ne budemo - ništa novo ni za nas, ni za njih da imamo još jedan propust i još izgubljenog vremena."

Vučić je konstatovao da su mediji u Davosu veoma zainteresovani za govor američkog predsednika Donalda Trampa, s obzirom da je Amerika i dalje najznačajnija zemlja sa 24,7 odsto udela u svetskom BDP-u:

"Amerika je strašno važna. Mislim da je Evropa preuzela primat tog svetionika demokratije i sloboda, ako hoćete ekonomskih sloboda u ovom trenutku, što je moglo da se vidi u Davosu. Što je moglo da se vidi i kroz, rekao bih kratke, ali jasne kritike koje su i kancelarka Merkel, pa i Makron uputili američkom predsedniku. Tako da, videćemo šta će Tramp da kaže danas. Biće zanimljivo, i za nas veoma važno."

A posle jučerašnjeg razgovora sa predsednikom Srbije, evropski komesar za pregovore o proširenju i dobosusedsku politiku Johanes Han je na svom Tviter nalogu nalogu napisao da je sastanak bio dobar i da 2018. može biti godina Zapadnog Balkana ako svi lideri nastave da "guraju" reforme i pomirenje, uključujući i rešavanje bilateralnih pitanja.