Izborna trka u SAD sve neizvesnija

Republikanski predsednički kandidat Mit Romni i predsednik Barak Obama

Najnovije nacionalne ankete pokazuju da je bivši guverner Masačusetsa manje od mesec dana pre izbora 6. novembra, suštinski izjednačen sa predsednikom.
Američki predsednički kandidat Mit Romni, provodi još jedan dan u važnoj državi Ohajo, nastavljajući da se približava predsedniku Baraku Obami u ispitivanjima javnog mnjenja.

Najnovije nacionalne ankete pokazuju da je bivši guverner Masačusetsa manje od mesec dana pre izbora 6. novembra, suštinski izjednačen sa predsednikom. Romnijev status se naglo poboljšao posle ubedljivog nastupa na prošlonedeljnoj prvoj predsedničkoj debati. On je svojim pristalicama juče u Ohaju rekao da je debata obelodanila jasne razlike između njega i predsednika.

Možete da poredite dva veoma različita puta, predsednik opisuje šta je uradio tokom protekle četiri godine, on to naziva ‘kretanjem napred’. Ja to zovem ‘upozorenjem unapred’... znamo gde sve to vodi.“

Predsednik je takođe bio u Ohaju, gde je zatražio od studenata Državnog univerziteta Ohaja da se registruju i glasaju. Obama je kritikovao Romnijeve predloge za smanjenje deficita, koji obuhvataju i ukidanje državnog finansiranja javnih radio i TV programa, koji emituju i popularnu dečju emisiju „Ulica Sezam“.

„Odlučio je da krenemo protiv Velike ptice. Elmo beži prema granici, a Oskar se krije u kanti za đubre. Guverner Romni želi da dozvoli da Vol strit ponovo podivlja, ali će da ukine ‘Ulicu Sezam’. Vidite, to nije liderstvo, to je trgovina.“

Obama današnji dan provodi u Beloj kući. Nešto ranije, list „De Moin redžister“ (The Des Moines Register) iz Ajove, još jedne važne neodlučne države na novembarskim izborima, objavio je intervju sa Romnijem u kojem on kaže da – ako bude izabran - neće tražiti nikakve zakonske odredbe kojima se ograničava ili zabranjuje abortus. Ipak, Romni je najavio da će tražiti ponovno uvođenje propisa kojima se zabranjuje korišćenje novca američkih poreskih obveznika za abortuse u inostranstvu.