Romni: Amerika može bolje

Kandidat za republikansku predsedničku nominaciju Mit Romni obraća se publici u Nju Hempširu posle pobeda na primarnim izborima u pet država, 24. aprila 2012.

Kandidat za republikansku predsedničku nominaciju Mit Romni potpuno je usmerio pažnju ka novembarskim, opštim izborima pošto je sinoć ostvario ubedljivu pobedu na primarnim izborima u pet država.

Romni je sa lakoćom pobedio u severoistočnim državama Kontektikat, Delaver, Rod Ajlend, Pensilvanija i Njujork. U pobedničkom govoru u Nju Hempširu, Romni je pristalicama poručio da predsednik Barak Obama nije uspeo da obnovi američku ekonomiju, koja se muči sa hronično visokom stopom nezaposlenosti od početka globalne recesije 2008.

"Večeras počinje nova kampanja za ujedinjenje svih Amerikanaca koji u duši znaju da možemo i bolje. Poslednjih nekoliko godina su bile najbolje što Barak Obama može da uradi, ali to nije najbolje što Amerika može. Večeras je početak kraja razočarenja Obaminih godina, i početak novog, boljeg poglavlja koje ćemo napisati zajedno”.

Romni ima ogromnu prednost po broju delegata u odnosu na bivšeg senatora Rika Santoruma, koji se pre dve nedelje povukao iz trke, i druge dvojice kandidata, bivšeg predsedavajućeg Predstavničkog doma Njuta Gingriča, i kongresmena Rona Pola.

Gingrič je pristalicama u Severnoj Karolini u utorak poručio da će nastaviti kampanju sve do republikanske nacionalne konvencije u Tampi, na Floridi. On kaže da želi da se njegova stranka bori za socijalna pitanja kao što su pravo na oružje i zabrana homoseksualnih brakova.

Jedan od razloga zbog kojih smo rešeni da nastavimo sve do Tampe jeste taj da se borimo za platformu koja sadrži tu vrstu pitanja, ne samo pitanje braka, već platformu koja otvoreno iznosi stav da pravo na posedovanje oružja, sadržano u Drugom amandmanu ustava, treba da bude oličeno u jednom sporazumu koji bi važio za sva ljudska bića na planeti, jer pravo na nošeje oružja potiče od našeg Tvorca, a ne od vlade”, poručio je Gingrič.

Romni: Amerika može bolje

Predsednik Obama nema protivkandidata unutar sopstvene stranke, i ne mora da se bori za nominaciju.

On je juče započeo dvodnevnu turneju po kampusima koledža u Severnoj Karolini, Koloradu i Ajovi, promovišući svoje planove za pristupačnije više obrazovanje.

Obama poziva Kongres da produži zakon, koji ističe u julu, a kojim bi se sprečilo udvostručenje kamatnih stopa na studentske kredite. On je o tom zakonu govorio u jednom komičnom segmentu, gostujući u popularnom noćnom programu na američkoj televiziji.

“Naša poruka je jednostavna, sada nije trenutak da škole za naše mlade postanu još skuplje”, rekao je Obama u šou Džimija Felona.

Mit Romni takodje podržava produženje tog zakona. Medjutim, Obama je, obraćajućI se mladim biračima, ukazao koliko se razlikuje od svog republikankog rivala. Iako Romnija nije pomenuo po imenu, predsednik je istakao da on, i njegova supruga Mišel, nisu odrasli u bogatim porodicama.

Mišel i ja sve ovo znamo iz prve ruke. Nismo čitali o tome u beleškama za brifinge. Bili smo u vašoj koži”.

Mladi Amerikanci su i dalje naklonjeni Obami daleko više nego Romniju, ali kao biračko telo – sada imaju mnogo manje entuzijazma nego pre četiri godine.