SAD: Maloprodaja stagnira, cene padaju

Maloprodaja u SAD porasla je za svega jednu desetinu procenta u oktobru, što znači da je u poslednjih 12 mesei zabeležila vrlo skroman rast od 1,7 odsto.

U današnjem izveštaju Sekretarijata za ekonomiju navodi se da je pojeftinjenje benzina učinilo da se cene robe ne povećavaju.

Jedan drugi izveštaj o inflaciji pokazao je da su cene u velikoprodaji pale u oktobru, što je drugi mesec zaredom da se to dešava.

Indeks cena proizvođača prati trend cena koje farmeri, zanatlije i drugi proizvođači napalaćuju firmama koje snabdevaju potrošače, što znači da na kraju utiče na cene koje plaćaju obični građani. Te cene su u oktobru pale za 0,4 odsto, a ukupno 1,6 procenata u poslednjih godinu dana.

Ove vesti komplikuju situaciju za američku Centralnu banku, čiji zvaničnici čekaju da inflacija dostigne godišnju stopu od dva odsto, koju smatraju najpogodnijom za ekonomski rast.

U anketi ekonomskih i poslovnih stručnjaka koju je sproveo dnevnik Vol Strit Džornal, većina ispitanika očekuje da Federalne rezerve neznatno podignu osnovnu kamatnu stopu, koja se već skoro čitavu deceniju nalazi blizu nule.