Nova rešenja za oporavak ekonomije

Predsednik Obama danas je izneo dodatne predloge u cilju podsticanja ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mesta, nastojeći ujedno da pomogne demokratskim članovima Kongresa koji bi mogli da izgube mesta na novembarskim izborima.

U govoru u Klivlendu, u državi Ohajo, Obama je predložio da se prošire poreske olakšice za razvoj i istraživanje u očekivanju da će nove ideje i proizvodi doprineti bržem ekonomskom rastu. Predsednik je takodje predložio dodatne poreske olakšice kojima bi se kompanije podstakle da nabave novu opremu, prošire svoje operacije i otvore nova radna mesta.

Medjutim, Obama se usprotivio nastojanjima republikanskih članova Kongresa da se produži važenje poreskih olakšica za dva odsto najbogatijih Amerikanaca, koje je odobrila Bušova administracija, rekavši da bi taj plan uvećao budžetski deficit za 700 milijardi dolara tokom narednih 10 godina.

Predsednik Obama je već predložio plan za obnovu objekata infrastrukture, uključujući autoputeve, železničke pruge, mostove i aerodrome, u vrednosti od 50 milijardi dolara.

Federalne rezerve u međuvremenu su saopštile da postoji niz nagoveštaja usporavanja privrednog oporavka. Ekonomski rast, kako je ocenila Centralna banka, bio je skroman u periodu od sredine jula do kraja avgusta. Podaci iz više područja takođe pokazuju da je oporavak neujednačen širom Sjedinjenih Država, navode Federalne rezerve.