Obama gubi ključnog savetnika

Predsednik Američkih Federalnih rezervi, Ben Bernanki

Jedan od ključnih ekonomskih savetnika predsednika Baraka Obame, Osten Gulsbi, napustiće za nekoliko meseci Belu kuću i vratiti se profesorskom pozivu na Univerzitetu grada Čikaga.

Gulsbi je jedan od Obaminih „savetnika od najvećeg poverenja“ i njegov bliski prijatelj koji mu je pomogao da izvede zemlju iz najgore ekonomske krize u više decenija. Vol Strit Džurnal opisuje Gulsbija kao više pragmatičnog i manje liberalnog od nekih drugih predsedničkih savetnika.

U medjuvremenu, ekonomisti će budno pratiti kada šef američke Centralne banke danas bude ponovo procenjivao ekonomsku situaciju i objavljivao moguće izmene u politici u cilju podsticanja rasta i smanjenja nezaposlenosti.

Predsednik američkih Federalnih rezervi Ben Bernanki bi u večerašnjem govoru mogao da otkrije da li će biti pojačani napori na smanjivanju dugoročnih kamatnih stopa. Centralna banka je upravo završila novu rundu otkupa finansijskih obveznica u cilju smanjenja tih stopa, u nadi da će to olakšati poslovnim firmama pozajmljivanje novca neophodnog za širenje, kupovinu opreme i zapošljavanje dodatnih radnika.

Investitore će takodje interesovati nagoveštaji kada i koliko bi mogle da budu promenjene kratkoročne kamatne stope, koje su već neko vreme na istorijski niskom nivou.