Privredna komora SAD "oprezno optimistična"

  • Mil Arsega

Privredna komora SAD "oprezno optimistična"

Američka privredna komora ocenjuje da se poslovna klima u najvećoj ekonomiji sveta poboljšava. U svojoj prvoj prognozi ove godine komora predvidja da će američka ekonomija 2011. porasti za više od tri procenta, dok kompanije povećavaju zapošljavanje novih radnika.

Medjutim, organizacija ističe da je njen optimizam umanjen zbog nekoliko upornih problema, od preterane regulative do američkog duga koji se ubrzano povećava.

Američka privredna komora ističe da je 2011. dobro započela. Kongres je nedavno pristao da produži poreske olakšice, potrošači su po svemu sudeći ponovo spremni da troše, a profit kompanija raste.

Tom Donohju, predsednik američke Privredne komore.

Medjutim, uprkos tom poboljšanju, predsednik komore Tomas Donohju kaže da je oporavak i dalje nestabilan i neravnomeran.

„Izborni rezultati u novembru, paket poreskih olakšica, napredak u sklapanju sporazuma o trgovini sa Seulom, i novi ton Bele kuće – sve je to ublažilo neposredne strahove poslovne zajednice. Medjutim, velika neizvesnost i dalje postoji medju američkim kompanijama, kreditorima i investitorima.“

Donohju primećuje da su stambeni i gradjevinski sektor i dalje slabi, te da bi rastuće cene nafte mogle da ponovo pokrenu inflaciju. Čak i ako se u privatnom sektoru ove godine otvori dva i po miliona radnih mesta, kao što komora predvidja, stopa nezaposlenosti i dalje je opasno visoka.

Oko 27 miliona Amerikanaca je ili nezaposleno, nedovoljno zaposleno, ili je odustalo od traženja posla. Pretpostavimo da se ove godine zaista otvori dva i po miliona novih radnih mesta. To bi bilo veoma poželjno, ali bi opet stopu nezaposlenosti snizilo za samo jedan procenat“, primećuje Donohju.

Da bi se ubrzalo zapošljavanje i pojačao američki izvoz, Komora poziva Kongres da podrži sporazume o slobodnoj trgovini sa Južnom Korejom, Panamom i Kolumbijom, koji se trenutno razmatraju. Zakonodavci se takodje pozivaju da ozbiljno prionu na posao smanjenja ogromnog duga SAD.

Ako želimo dobro budućim generacijama i našoj ekonomiji, moramo da uložimo ozbiljne napore da se smanji neobuzdana državna potrošnja, a vladin deficit i dug dovedu pod kontrolu“, navodi predsednik američke Privredne komore.

Još jedno ključno pitanje za ovaj uticajni poslovni lobi jeste, kako komora opisuje, do sada „nevidjena eksplozija novih regulativnih aktivnosti“. Donohju kaže da su velike firme, uprkos svom rekordnom profitu, nesklone da zapošljavaju nove radnike zbog neizvesnosti oko novih propisa, i složenih poreskih kodova.