TV analitičar iz delikatesne radnje

Hatem El-Gamasi za pultom svoje delikatesne radnje Lotus Deli u Kvinsu, gde nekad radi do 2 sata posle ponoći.

Delikatesna radnja u Kvinsu, čiji vlasnik je Amerikanac egipatskog porijekla Hatem el Gamasi, tokom prošle godine je bila mjesto odakle su se emitovale rasprave o američkoj spoljnoj politici i bliskoistočnom pitanjima za publiku u Egiptu. Međutim, kada su egipatski mediji otkrili šta je El Gamasijevo glavno zanimanje, pozivi su iznenada prestali. El Gamasi ipak i dalje sanja o novinarskom uspjehu.

Hatem El Gamasi je često prva osoba koju Njujorčani pozdravljaju ujutro i poslednja kojoj požele laku noć, ispred njegove delikatesne radnje u Kvinsu.

Ovdje, poznat je kao “Timi”. Međutim, za egipatsku publiku, devet hiljada kilometara istočno od Njujorka, on je Hatem El Gamasi, TV analitičar i ekspert za američku spoljnu politiku i bliskoistočna pitanja.

Sve je počelo prošle godine, kada je pažnju jedne egipatske televizije privukao autorski članak, u kojem je El Gamasi predvidio pobjedu predsjednika Trampa, uprkos tome što je Hilari Klinton u to vrijeme bila jasan favorit u anketama. Nedugo posle toga, redovno je počeo da izvještava za egipatske medije, iz jedne od soba u radnji.

“To radim uživo, što znači da ne možete da povučete ništa to kažete. Zbog toga, ako nisam 110 odsto uvjeren u informacije koje imam, izvinim se i ne javljam se”.

Nakon što su u članku dnevnika “Njujork tajms”, objavljenom u septembru, otkriveni detalji o El Gamasijevom životu, mediji i forumi na internetu širom Egipta i Bliskog istoga počeli su da ga ismijavaju kao “ sendvičara” i da preispituju njegov kredibilitet. A zatim su prestali zahtjevi da se pojavljuje u TV emisijama.

“Ponosan sam na ono što radim. To je moj glavni izvor prihoda i nemam čega da se sramim”.

Međutim, iako nije više prisutan na televiziji, El Gamasi nije prestao da u svojoj radnji čita, piše ili proučava politiku. Kaže da mu je inspiracija knjiga Paola Koelja “Alhemičar”.

“Uči vas da ne odustajete od snova. Da treba da ih realizujete”.

Bez obzira na to da li će imati još jednu šansu, El Gamasi kaže da je već postigao uspjeh, kao vlasnik malog preduzeća, u jednom od najboljih gradova u svijetu.