Turska oborila letelicu blizu sirijske granice

Snimak bespilotne letelice koju su oborile turske snage

Turski mediji prenose da je bespilotna letelica oborena tri kilometra unutar turskog vazdušnog prostora; Rusija odbacila navode da je reč o njenom dronu

Turska je saopštila da je oborila letelicu nepoznatog porekla, koja je ušla u vazdušni prostor te zemlje blizu granice sa Sirijom.

Turska vojska je u saopštenju navela da je avion ignorisao tri upozorenja, pre nego što su ga oborili turski borbeni avioni. Turski televizijski kanal NTV preneo je da je reč o bespilotnoj letelici, koja je oborena tri kilometra unutar turskog vazdušnog prostora blizu sirijske granice.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je agenciji Rojters da se veruje da je u pitanju ruska letelica, ali je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su se svi ruski avioni vratili bezbedno iz Sirije u bazu i da svi dronovi funkcionišu prema planu.

Turska je u prošlosti obarala sirijske ratne avione i helikoptere zbog povrede vazdušnog prostora, dok se nedavno žalila zbog upada ruskih borbenih aviona. Turski zvaničnici su početkom meseca upozorili da bi ruski avioni, koji pređu u Tursku, mogli da budu oboreni.

Moksva je za upad okrivila navigacionu grešku, dok pojedini zapadni zvaničnici kažu da je reč o namernom potezu ruskih snaga. Ankara, koja podržava sirijske pobunjenike, oštro je kritikovala rusku vojnu intervenciju.