Trampova bivša bliska saradnica svedočila u Kongresu

Houp Hiks, bivša direktorka za komunikacije Bele kuće

Bivša direktorka komunikacija Bele kuće i bliska saradnica Donalda Trampa, Houp Hiks, svedočila u Kongresu iza zatvorenih vrata u vezi sa istragama koje demokrate vode o predsedniku Trampu, ali kako tvrde demokrate - nije želela da odgovara na mnoga pitanja.

Demokrate u Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma planirale su da pitaju Houp Hiks šta zna o isplatama dvema porno zvezdama od strane Trampove kampanje da bi ćutale o aferama sa predsednikom, a teme su bile i opsturkcija pravde i mešanje Rusije u predsedničke izbore 2016. koje je istraživao i Robert Maler.

Ali, odgovori Houp Hiks bili su veoma ograničeni - toliko da nije htela da odgovori na pitanje gde se nalazila njena kancelarija u Beloj kući, rekao je posle pretresa demokratski predstavnik u Kongresu Ted Liu.

Hiks je takođe instruisana da ne odgovara na pitanja koja joj je već postavio specijalni tužilac Robert Maler u okviru istrage o mešanju Rusije u predsedničke izbore i opstrukciji pravde.

Ne propustite: Izveštaj: Tramp pokušavao da ometa istragu o Rusiji i otpusti Malera

Liu je rekao da se Bela kuća se pozvala na imunitet u slučaju svedočenja Houp Hiks, čime je nastavila da ne sarađuje u istragama u Predstavničkom domu Kongresa.

To je bio slučaj sa bivšimm advokatom Bele kuće Donom Mekgenom koji se nije pojavio na pretresu u Kongresu, uprkos obavezujućem pozivu.

Pojedine demokrate kažu da će možda morati da traže od suda da naloži Houp Hiks da svedoči.

Ne propustite: Tramp zabranio bivšem advokatu da svedoči, demokrate najavljuju da će ići na sud

Hiks nije želela da odgovara na pitanja novinara kada je stigla u Kongres, na pretres u Odboru za pravosuđe za koji je dobila obavezujući poziv.

Pretres bi mogao da potraje s obzirom na to da će Trampovu blisku saradnicu ispitivati 41 demokratski i republikanski član Odbora za pravosuđe.

Hiks je već jednom svedočila u Kongresu iza zatvorenih vrata u istrazi o Rusiji.

Ne propustite: Direktorka za komunikacije Bele kuće odbila da odgovara na pitanja o Rusiji

Uprkos tome što se pretres odvija iza zatvorenih vrata, demokrate se nadaju da će pojavljivanje Hiks doprineti njihovim istragama - čiji rezultati mogu biti i potencijalni povod za pokretanje opoziva Donalda Trampa.

Houp Hiks je bivša direktorka komunikacija Bele kuće. Na toj poziciji je bila do marta 2018. kada je postala direktorka komunikacija i izvršna direktorka Foks korporacije, koja je deo Foks Njuza.