Tramp upozorava Severnu Koreju zbog ICBM testa

Južnokorejski lider u novogodišnjem obraćanju naciji (AP Photo/Ahn Young-joon)

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp izjavio je u ponedeljak da Severna Koreja neće razviti nuklearno oružje sposobno da dosegne teritoriju SAD, što je sevenorkorejski lider najavio u svom novogodišnjem obraćanju, kada je poručio da bi Pjongjang uskoro mogao da testira interkontinentalnu balističku raketu (ICBM).

U ponedeljak, Tramp je tvitovao: "Neće se dogoditi!"

Novoizabrani predsednik takođe je, preko Tvitera, ponovio kritike koje je ranije uputio na račun Kine zbog neuspeha u zaustavljanju ekonomski zavisnog saveznika u Pjongjangu u razvoju nuklearnog oružja i programa razvoja balističkih raketa. Kina je, međutim, u ponedeljak kritikovala Trampa što "se priklanja neodgovornim stavovima".

Južna Koreja je, s druge strane, pohvalila je Trampove tvitove zbog iznošenja "jasnog razumevanja težine i hitnosti severnokorejske nuklearne pretnje".

"To se može shvatiti kao jasno upozorenje protiv Kin Džong Unovog komentara o ICBM u njegovom novogodišnjem obraćanju koje nagoveštava mogućnost provokacije", rekao je portparol južnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova Čo Džun-Hjuk.

Mobilne rakete

Ipak, lakše je govoriti o zaustavljanju namere Severne Koreje da testira ICBM, nego to i učitini.

"Ukoliko budući predsednik Tramp (...) uništi svemirski lansirni centar u Soheu, to zaista neće rešiti vaš problem ukoliko se ne dogodi da su sve rakete smeštene tu,", rekao je Džefri Luis, direktor Ističnoazijskog programa o neširenju nuklearnog oružja, na Midlbjuri institutu međunarodnih studija u Kaliforniji.

Do nedavno, američki analitičari odbrane držali su se stava da je Severna Koreja sposobna da dosegne američko tlo samo sa Taepodong-2 raketom koja je u prošlosti ispaljivana sa fiksiranog lansera u Sohe satelitskoj lansirnoj stanici.

Tokom 2016. i 2012. Severnokorejci lansirali su Taepodongs kao raketu za koju je Pjongjang tvrdio da je deo mirovnog svemirskog programa za isporučivanje satelita za posmatranje Zemlje u orbitu. Ipak, svemirski program Severa bio je masovno osuđen kao težnja ka razvoju nuklearne i tehnologije balističkih raketa koje su zabranjene rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Ali tokom proteklih godina, kao dodatak izvođenju dva veoma snažna nuklearna testa i nekoliko testova lanisranja raketa sa mobilnih i rampi montiranih na podmornicama, Severna Koreja je testirala nov i moćniji raketni motor za dva mobilna ICBM-a, pod oznakama KN08 i KN15, koji bi mogli da povećaju njihov domet dovoljno da dosegnu bilo koju tačku u SAD.

"Kada pogledamo mlaznice na donjem delu rakete, one izgledaju kao mnogo više sofisticirani motor", rekao je Lujs.

Severnokorejski dalekometni mobilni lanseri raketa mogu da budu čuvani skriveni ispod zemlje u skloništima na različitim lokacijama širom zemlje, što čini da američkoj vojsci bude teško da ih nanišani pre test lansiranja.

FILE - Novi motor na interkontinentalnoj balističkoj raketi (ICBM) tokom testiranja na Sohe svemirskom centru na severu Severne Koreje (KCNA)

Pregovarački gambit

Treba primetiti da severnokorejski lider nije otvoreno pretio testom ICBM-a tokom svog obraćanju naciji prvog dana Nove godine. Umesto toga, Kim se u kratkim crtama osvrnuo na nuklearni napredak zemlje u poslednjih godinu dana, što podrazumeva i testiranje ICBM motora.

Sledeća logična faza, tvrde analitičari, bila bi test lansiranje ovih novih kapaciteta.

Kim je takođe rekao da će njegova zemlja nastaviti da gradi svoje nuklearne kapacitete sve dok Sjedinjene Države i njihovi saveznici nastave da prete bezbednosti Severa, posebno se usprotivivši američko-južnokorejskim vojnim vežbama koje se održavaju svake godine.

Analitičar Jang Mo-Jin, sa Univerziteta za severnokorejske studije u Seulu, kaže da Kimova novogodišnja poruka predstavlja pokušaj predstavljanja snage u susret mogućim pregovorima sa Trampovom administracijom.

"Možemo da vidimo severnokorejski stav da se pristupi oprezno, i njegovu strategijsku nameru da kontroliše snagu odgovora u skladu sa politikom prema Severnoj Koreji, koju će uspostaviti Trampova amdinistracija", kaže Jang.

Tokom kampanje za predsednika, Tramp je nazivao severnokorejskog lidera Kim Džong Una "manijakom", ali je odao mladom lideru priznanje za nemilosrdno osvajanje vlasti. U isto vreme on je naglašavao da SAD moraju biti čvrste u odgovoru na provokacije, rekavši "Taj momak ne igra igre. I mi ne možemo igrati igre sa njim".