Tehnologija u službi lečenja "lenjog oka"

  • Kerol Pirson

Devojčica iz Rumunije tokom pregleda kod očnog leakra

Ambliopija je grčka reč koja znači mutan pogled. Često se naziva "lenjo oko" i jedno je od najčešćih problema sa vidom kod dece. Ambliopiju je moguće tretirati, ali ako se ostavi netretirana može da utiče na sposobnost deteta da čita, na motorne sposobnosti ili čak može da izazove slepilo. Međutim, nova vrsta tretmana za decu sa tim stanjem pokazuje rezultate koji obećavaju.

Ambliopija ili lenjo oko, pogađa oko tri odsto dece, sudeći prema podacima Centara za kontrolu bolesti.

Dete sa ambliopijom može da izgleda normalno, ali ako pogledate animaciju Nacionalnog instituta za vid, ona pokazuje da jedno oko šalje snažne električne signale mozgu, dok drugo šalje slabije signale. Ako se ne tretira, putanja koju koriste ti signali može da oslabi i da se ne razvije pravilno. Uobičajeni tretman je pokrivanje jačeg oka kako bi se ono slabije prisililo da se razvija.

“Ambliopija ne samo što izaziva nedostatke vida, već izaziva manjak trodimenzionalne dubine, čitanja i preciznih motornih sposobnosti”, kaže Krista Keli iz Fondacije za bolseti mrežnjače.

Ti nedostaci mogu da traju sve do odraslog doba. Ali sada postoji novi način za tretiranje stanja. Istraživači su dali deci tablet i par naočara i mogućnost da igraju video igru. Naočare su promenile način na koji deca vide. Slike sa niskim kontrastom šalju se snažnijem oku, dok se slike sa visokim kontrastom šalju slabijem. Deca koja igraju video igru treba da napregnu slabije oko da bi igrala. Tretman pomaže da se rebalansira kontrast između oba oka, jer deca treba da vežbaju zajedno oba oka. Drugoj grupi dece sa tim stanjem samo je pokriveno oko, što ne pomaže da oči rade zajedno. Posle dve nedelje, obe grupe su proverene.

Krista Keli objašnjava:

“Ustanovili smo, posle dve nedelje da su deca koja su igrala video igru mnogo bolje napredovala u odnosu na decu kojoj je bilo pokriveno oko”.

Deca koja su igrala video igru imala su dvostruko poboljšanje u odnosu na decu kojoj je pokrivano oko, za manje od polovine normalnog vremena za tretman. Posle dve nedelje, sva deca dobila su naočare, tablete i specijalne video igre.

Glavna prednost tretmana je to da su deca poboljšala sposobnosti u školi i povećala šansu da napreduju ekonomski i socijalno.