Sirijska vojska ubila tri žene

Protest u sirijkom priobalnom gradu Banijasu (amaterska fotografija napravljena mobilnim telefonom)

Aktivisti za ljudska prava tvrde da su sirijske trupe ubile tri žene koje su učestvovale u protestnoj šetnji u okolini priobalnog grada Banijasa, samo dan pošto je u nasilju širom zemlje stradala najmanje 31 osoba.

Sirijska vojska je uz podršku oklopnih vozila ranije danas ušla u Banijas, dok su - kako tvrde očevici - vojni čamci patrolirali duž obale. tenkovi su - kako javlja francuska novinska agencija - patrolirali i ulicama obližnjeg gradića Baida. Aktivisti navode da su pre ulaska trupa u Banijas, sa tri različite strane, prekinuti dovod struje i telefonske veze u gradu, koji je već neko vreme jedan od centara demonstracija protiv predsednika Bašara al-Asada.

Prema podacima aktivista, hiljade ljudi juče su izašle su na ulice prestonice Damaska i drugih gradova širom Sirije, pozivajući na rušenje Asadove vlade. Prema istim izvorima, sirijske snage juče su ubile najmanje 26 demonstranata u nekoliko gradova, od kojih najviše u Homsu, gde su prema državnoj agenciji SANA - naoružane kriminalne bande napale i usmrtile jednog vojnika i četiri policijca.