Sirijski pobunjenici zauzeli severni granični prelaz

Civili i pripadnici Slobodne sirijske armije u Alepu

Na graničnom prelazu Tal Abijad u blizini Turske, pobunjenici su skinuli sirijsku zastavu, dok su turske vlasti brzo zatvorile tu oblast
Sirijski pobunjenici preuzeli su kontrolu nad trećim graničnim prelazom sa Turskom, posle žestokih sukoba sa vladinim trupama, dok borbe takođe besne u ključnim gradovima Alepu i Damasku. Dopisnik Glasa Amerike iz Damaska Elizabet Erot javlja da se da gusti, crni dim dizao iz predgrađa glavnog grada u kojima se vode borbe.

Na graničnom prelazu Tal Abijad u blizini Turske, pobunjenici su skinuli sirijsku zastavu, dok su turske vlasti brzo zatvorile tu oblast i sprečile gomilu ljudi u pokušaju da pređu granicu i uđu u Siriju. Ovo je prvi put da su snage, koje se bore da zbace predsednika Bašara al-Asada sa vlasti, preplavile pograničnu zonu u pokrajini al-Raka, čiji je najveći deo ostao čvrsto pod kontrolom pro-vladinih snaga.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, saopštila je da su se pobunjenici povukli iz tri južne četvrti Damaska posle višenedeljnih teških okršaja i artiljerijskih napada.

U Alepu, na severu zemlje, vojska je saopštila da su pobunjenici tokom noći izvršili napade na nekoliko vojnih položaja na istoku, da bi ih borbeni helikopteri kasnije potisnuli iz te oblasti. Sirijska opservatorija za ljudska prava takođe navodi da su danas širom Sirije stradale 32 osobe, uključujući 27 civila, pošto ih je 173 poginulo prethodnog dana.