Izaslanik UN sa Asadom i opozicijom

Lakdar Brahimi, izaslanik Arapske lige i UN za Siriju na sastanku sa sirijskim šefom diplomatije Validom Moalemom u Damasku, 13. septembra 2012.

Novi izaslanik Arapske lige i UN za Siriju Lakdar Brahimi sastaće se sa sirijskim predsednikom Bašarom Al Asadom a planira i razgovore sa predstavnicima sirijske opozicije.
Novi izaslanik Arapske lige i UN za Siriju Lakdar Brahimi sastaće se sa sirijskim predsednikom Bašarom Al Asadom kasnije danas u Damasku, tokom svoje prve zvanične posete toj zemlji zahvaćenoj ratom.

On takođe planira da razgovara i sa predstavnicima sirijske opozicije. Brahimi je juče izjavio da se situacija pogoršava i opisao napore za ublažavanje krize kao skoro nemoguće.

Brahimi se danas sastao sa kineskim ambasadorom u Siriji Žangom Šunom koji je rekao da je Peking optimističan u vezi sa Brahimijevom misijom i da se nada da će ona biti uspešna.

Ranije je turski premijer Redžep Tajip Erdogan kritikovao Kinu i Rusiju tokom međunarodne konferencije u Ukrajini. On je rekao da bi obe zemlje trebalo da nastave da nagovaraju Siriju da uspostavi razumne pregovore. Erdogan je takođe upozorio Asadov režim da se bliži svom neizbežnom kraju.