Sirija pristala na prekid vatre

Borci "Slobodne sirijske armije" u Alepu u Siriji, (arhiva)

Sirijska vlada saopštila da se mirovni sporazum ne odnosi na Islamsku državu i grupe vezane za Al Kaidu.

Američki državni sekretar Džon Keri je danas u Senatskom odboru za odnose sa inostranstvom izjavio da nije siguran da li će američko-ruski sporazum o prekidu vatre, koji treba da stupi na snagu u subotu funkcionisati ili dovesti do mira putem pregovora, ali je istakao da je to najbolji način da se okonča petgodišnji konflikt u kojem je stradalo čak 470.000 ljudi.

U međuvremenu, Sirija je saopštila da prihvata plan o prekidu vatre na predlog Sjedinjenih Država i Rusije koji bi trebalo da stupi na snagu u subotu.

Sirijska vlada je danas saopštila da će vojska nastaviti operacije protiv Islamske Države i grupa vezanih za Al Kaidu.

U poruci iz Moskve, ruski predsednik Vladimir Putin je objasnio novinarima da se američko-ruski sporazum neće odnositi na te grupe.

"Opozicija će prestati da se bori protiv snaga Sirijske arapske republike i grupa koje ih podržavaju. Što se tiče Islamske države, Džabhat al Nusre i drugih terorističkih organizacija koje takvima smatraju Savet bezbednosti i Ujedinjene nacije one su potpuno isključene iz mirovnog sporazuma. Napadi na te grupe će se nastaviti", saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin.

U Vašingtonu, zamenik portparola Stejt departmenta Mark Toner je rekao da će praćenje prekida vatre biti izazov.

"To je teško okruženje, ali mislim da ako možemo u subotu da uspostavimo mehanizam, a ne kažem da će sve teći glatko od prvog dana, pratićemo kršenja sporazuma i ko stoji iza njih", istakao je Toner.

Na ulicama Damaska, stanovnici imaju nadu, mada mnogi nisu tako optimistični povodom uspeha tog plana.

SAD i Rusija su saopštili da bi u skladu sa ovim planom sila bila ograničena na situacije poput odgovora na samoodbranu, dok bi humanitarne grupe dobile neometani pristup dostavi pomoći u opkoljenim oblastima.

Visoki pregovarački komitet glavnje sirijske opozicije je pristao na prekid vatre ukoliko budu ispunjeni njegovi zahtevi za ukidanje opsada, dostavu humanitarne pomoći i okončanje bombardovanja civila.