Nastavljeni protesti u Siriji

Snimak jučerašnjih demonstracija u Homsu, postavljen na Jutjubu. Autentičnost snimka nije mogla da bude potvrđena iz nezavisnog izvora.

Protesti protiv vlade nastavljeni su i danas u nekoliko gradova Sirije, dok zemlja iščekuje da predsednik Bašar Al-Asad potpiše zakon o ukidanju gotovo 50-godišnjeg vanrednog stanja.

Aktivisti za građanska prava kažu da se grupa demonstranata, uglavnom sastavljena od studenata, sukobila sa pristalicama predsednika Asada kraj univerziteta u gradu Alepu. U Homsu, u centralnom delu zemlje, demonstranti su hodali ulicama skandirajući antivladine parole.

Novinska agencija Asošijeted pres navodi izjave aktivista koji kažu da je i u južnom gradu Dari protestovalo nekoliko hiljada studenata. U Vašingtonu, američka državna sekretarka Hilari Klinton osudila je nasilje nad demonstrantima u Siriji i pozvala sirijsku vladu da prekine sa, kako je rekla, samovoljnim hapšenjima i mučenjima pritvorenih.

Protesti su nastavljeni uprkos tome što je vlada juče usvojila zakon o ukidanju vanrednog stanja, što je bio najvažniji zahtev opozicije. Iako je pokrenula proces ukidanja vanrednog stanja sirijska vlada je juče zapretila oštrim merama ako se nemiri ne obustave.