Vučić i Burkhalter o reformama i investicijama

Serbia Switzerland

Tokom posete predsednika Švajcarske, mandatar za sastav nove vlade Srbije, Aleksandar Vučić, pozvao je švajcarske kompanije da ulažu u Srbiju
Beograd je danas posetio predsednik Švajcarske Konfederacije Didije Burkhalter, koji je prisustvovao i osnivanju srpsko-švajcarske privredne komore. Tom prilikom mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić je najavio ozbiljne ekonomske reforme koje treba da privuku nove investitore.

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić pozvao je danas švajcarske kompanije da ulažu u Srbiju i obećao da će ona biti bolje mesto za ulaganje nego mnoge zemlje u regionu. Na svečanosti povodom otvaranja Švajcarsko-srpske privredne komore u Beogradu Vučić je dodao da je bitno da se sprovedu reforme, za koje Srbija nije imala hrabrosti u poslednjih 25 godina, kako bi se stvorio poslovni ambijent koji će doneti više švajcarskih ulaganja u Srbiju:

"Ma koliko bilo teško u naredne tri godine mi ćemo taj posao da završimo i Srbija će biti bolje mesto za investitore. Promenićemo brojne zakone, sve ono što je do sada kočilo biznis, posebno privatni biznis sklonićemo kao prepreku. I uveren sam da ćemo u godinama koje dolaze moći da se pohvalimo većim brojem švajcarskih investicija."

Predsednik Švajcarske Didije Burkhalter, koji se nalazi u poseti Beogradu je rekao je da je siguran da Srbiji predstoji dobra budućnost u oblasti ekonomskih sloboda, što je, po njegovim rečima jedan od preduslova za privredni uspeh.

"Švajcarske kompanije će podržavati Srbiju u dostizanju amcioznih ciljeva narednih meseci i godina. Švajcarske kompanije su dosta investirale u Srbiju – više od pola milijarde švajcarskih franaka i taj trend je pozitivan. Odluka švajcarskih kompanija da osnuju privrednu komoru pokazuje poverenje u budućnost Srbije i srpsko-švajcarskih veza."

A na unutrašnje-političkom planu stvari se kreću u najavljenim okvirima – u Skupštini Srbije je nastavljeno konstituisanje parlamenta i usvajanje novog Zakona o Vladi i ministarstvima koji predviđa da Srbija ubuduće ima 16 ministarstava, dok je u Skupštini Beograda funkcioner SNS-a i dosadašnji predsednik Privremenog organa grada Siniša Mali izabran za novog gradonačelnika.