Odluka SNS - vlada bez URS

Premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić (arhivski snimak)

Lider SNS saopštio je da će naprednjaci ostati u vladi sa SPS-om, bez URS-a, iako je većina članova Predsedništva stranke bila za raspisivanje izbora.
U Srbiji - bar za sada - neće biti vanrednih parlamentarnih izbora. Predsednik najveće partije u skupštini - Srpske napredne stranke - Aleksandar Vučić izjavio je da je većina članova Predsedništva te stranke bila za to da se izbori raspišu odmah, ali da su prihvatili njegov predlog da SNS ostane u Vladi, s tim da - kao merilo njenog rada - još jasnije budu istaknuti rezultati.

"Predsedništvo je to jednoglasno prihvatilo. Izbori nisu najbolje rešenje za Srbiju. Pred nama je bezbroj važnih ugovora i stabilnost je važna", rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Vučić je naglasio da bi SNS na izborima dobila dvostruko više mandata nego što ima sad, ali da je u interesu Srbije da ih sada ne bude, pre svega zbog očuvanja stabilnosti.

Vučić je takođe rekao da ne isključuju mogućnost da će se Socijalistička partija Srbije odreći još nekog ministarskog mesta, a potvrdio je i da je lično razgovarao sa nekoliko stranih stručnjaka, o njihovom učešću u vladi, jer smatra da bi oni na određenim mestima više doneli zemlji nego ovdašnji ljudi. Prvi potpredsednik Vlade Srbije dodao je i da se nada da će bar jedan od ministara, u ministarstvu finansija ili privrede, biti stranac i da on nema problema sa tim da stranac bude ministar Vlade Srbije.

Za to vreme, predsedništvo Socijalističke Partije Sbije donelo je odluku da Žarko Obradović više neće biti ministar prosvete, preneli su mediji u Srbiji. Njegovu smenu tražila su 84 poslanika opozicije zbog lošeg stanja u prosveti i poništavanja male mature.