Srbija obeležila Dan državnosti

Priznanja koja je danas uručio predsednik Tomislav Nikolić

Predsednik Tomislav Nikolić položio venac na grob Neznanog junaka na Avali, premijer Ivica Dačić na sarkofag Karađorđa u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu
Dan državnosti Srbije obeležava se 15. februara u znak sećanja na 1804. godinu kada je u Orašcu, pod vođstvom Karađorđa Petrovića, počeo Prvi srpski ustanak.Istog dana 1835. godine u Kragujevcu je proglašen prvi Ustav Srbije koji se, prema verskom prazniku na koji je donet, zove Sretenjski ustav.

U Srbiji je danas proslavljen Dan državnosti i tim povodom predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je venac na grob Neznanog junaka na Avali. Tom prilikom on je u spomen knjigu upisao:

"U ime svih građana Srbije, u ime dece koja žive u miru, u ime Srbije koja postoji, izražavam zahvalnost zato što ste svoj život prineli kao žrtvu svojoj Srbiji".

U Skupštini Srbije održana je svečana sednica na kojoj je Nikolić uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. U obraćanju poslanicima i gostima parlamentu Tomislav Nikolić je istakao da današnja generacija mora da sačuva Srbiju u okviru njenih granica jer je na to obavezuju reči i dela predaka i poručio da je izabran da brani Srbiju pridržavajući se tačno i savesno Ustava i da ne postoji niko drugi koga bi slušao:

"Izborili smo se za demokratiju, borimo se protiv korupcije, borimo se da zaposlimo Srbiju, pregovaramo sa privremenim institucijama u Prištini, sa pravom očekujemo datum za pregovore sa EU. Ne smemo da gobimo nadu i nećemo da prekinemo pravedne napore za očuvanje naše teritorije i identiteta našeg srca i duše – Kosova i Metohije".

Povodom Dana državnosti premijer Ivica Dačić je u prisustvu vojnog vrha položio lovorov venac na sarkofag Karađorđa u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu. Dačić je potom izjavio da se nova vlada trudi da na diplomatski način i političkim putem zaštiti državni i nacionalni interes kada je reč o pitanju Kosova, ali i kada je reč o budućnosti Srbije i njenom članstvu u EU. Dačić je najavio da iduće nedelje u Briselu predstoji najteži deo dijaloga sa Prištinom, jer mora de se reši pitanje paralelnih institucija na Kosovu:

"Zato što je reč o suštinskom pitanju. A to je kako rešiti problem tog paralelizma institucija, odnosno kako doći do institucija koje su prihvatljive i za Prištinu, i za Srbe na Kosovu i Metohiji, i za Beograd. Prema našem mišljenju to je moguće jedino postizanjem dogovora o tome kako bi funkcionisala zajednica srpskih opština, odnosno koje bi bile nadležnosti i na koji način bi se to onda pretočilo u postojanje određenih institucija".

Četitke Srbiji njenim građanima povodom Dana državnosti stigle su danas iz celog sveta – od Vašingtona i Moskve, do Italije, Turske, Mađarske, Bugarske i mnogih drugih država.