Sapun inspiracija za preduzetnike

  • Faiza Elmasri
Zahvaljujući strasnom pristupu i obraćanju pažnje na najsitnije detalje, mali proizvođači sapuna polako osvajaju lokalno tržište
Sapun je jedan od proizvoda koji se koristi svakodnevno pa je ta činjenica inspirisala mnoge da prave sapune po sopstvenom receptu, u svojim kuhinjama i prodaju ih u svom okruženju.

U prodavnici “Dancing Bear Toys and Gifts” možete naći ručno izrađene ukrase i poklone poput sapuna za decu “SoapPrizes”, kojih nema u velikim prodajnim lancima .

U svakom sapunu je mali poklon, a pošto deca žele da što pre dođu do poklona stalno koriste sapun.”

Prodavačica Džoana Rizo svim mušterijama kaže da su sapuni kućne izrade i naglašava da je na ideju došla sedmogodišnja devojčica Džulija Skalači koja je želela da pokrene svoj biznis.

“Samo sam htela da vidim kako to izgleda, kako bih bila spremna, da jednoga dana kada odrastem, otvorim svoju kompaniju .”

Džuliji u izradi sapuna pomaže mama.

“Dopada mi se kako sapuni izgledaju kada ih izvadimo iz modle. Ako nam se izgled sapuna ne dopadne istopimo ga i napravimo novi. Taj process možemo da ponavljamo sve dok ga ne dovedemo do savršenstva.”

Bet Skalači je sa ćerkom počela da pravi sapune sa poklonima prošle godine. Kao stručnjak za marketing, ona je to shvtila kao deo obrazovnog programa za Džuli.

Ona uči o vrednosti novca. Uči da ne može da potroši novac koji nema. Kupićemo nove modle , ali prvo moramo da prodamo toliko i toliko sapuna da bismo imale za modle.”

Ovo je proces učenja i za Bet.

“Mogo pokušaja, mnogo grešaka. Imali smo sapune po celoj kući, koje nismo prodali. Trebalo je dosta vremena da napravimo proizvod kakav smo želele.”

Četrdeset osmogodišnjem vojnom veteran, Kenu Stopinskom je trebalo 6 meseci da usavrši svoju idealnu formulu. Kada je pre dve godine u svojoj kuhinji pokrenuo biznis, “Alexandria Soap Works”, želeo je da njegovi proizvodi budu od isključivo prirodnih supstanci. Stopinski za pravljenje sapuna koristi vodu, natrijum hidroksid i tri vrste ulja: Kokosovo, palmino i maslinovo ulje.

“Svako ulje ima različita svojstva. Jedno je dobro za čišćenje, drugo regeneriše, a neko pak učvršćuje teksturu sapuna.”

Ono što je najvažnije u procesu izrade sapuna je razmera i mešanje sastojaka što traje oko sat vremena.

Sadržaj se sipa u kalup, umota i ostavi da odstoji preko noći. Ujutru ga odmotam, izvadim iz kalupa i pre nego što počnem da ga sečem sačekam oko pola sata da se ohladi.”

Jedan odlivak sapuna on iseče na 22 dela a onda moraju da odstoje dva meseca.

“Sva voda korišćena za izradu sapuna mora da ispari kako bi se sapun dobro stvrdnuo.

Zahvaljujući strasnom pristupu i obraćanju pažnje na najsitnije detalje, mali proizvođači sapuna polako osvajaju lokalno tržište.