Arktička hladnoća na severoistoku SAD

Olbani u državi Njujork, 3. januara 2014.

Prva velika snežna oluja 2014. donela je velike snežne nanose, snažne vetrove i arktičke temperature u severoistočne delove Sjedinjenih Država, nakon što je prešla preko srednjeg zapada.
Guverneri severoistočnih američkih država Njujork i Nju Džersi proglasili su vanredno stanje zbog snežne oluje koja je zahvatila taj region nakon što je prethodno izazvala haos u centralnim i severnim delovima zemlje. Prva velika snežna oluja 2014. donela je snežne nanose od pola metra u delovima države Masačusets, uz arktičke temperature i vetar koji je u Bostonu duvao brzinom od 80 kilometara na sat.

U nekim gradovima zahvaćenim snežnom olujom, živa u termometru spustila se ispod -20 Celzijusovih stepeni, uz velike snežne nanose. U područjima kao što je južni deo Masačusetsa, napadalo je više od pola metra snega.

“50-60 centimetara lakog, prhkog snega je i dalje pola metra koja treba očistiti”, primećuje Majk Kosman, stanovnik Masačusetsa.

Oluja koja je pogodila 22 države i 100 miliona ljudi počela je juče na srednjem zapadu. Neke četvrti Čikaga pretvorile su se u prave terene za kros-kantri skijanje, dok je stanje na putevima – loše.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo uveo je vanredno stanje i naredio zatvaranje nekoliko glavnih autoputeva tokom noći. Snežna oluja je ujedno I prvi veliki test za novog gradonačelnika Njujorka, Bila De Blazija, koji je stupio na dužnost pre samo dva dana. Državne škole u gradu, koje pohadja više od million djaka, danas su zatvorene kao što je bio slučaj i u drugim većim severoistočnim gradovima uključujući Boston, Baltimor i Filadelfiju.

Američke aviokompanije otkazale su više od 2.300 letova širom zemlje uoči oluje.

Neki gradjani pokušavali su da uprkos hladnoći očiste svoje ulice i pokrenu automobile.

Plan mi je da se rano probudim, vidim kako stoje stvari, izvučem mašinu za sneg i probam da stignem do posla”, kaže jedan stanovnik Long Ajlenda.

Očekuje se da će u većim delovima severoistoka, temperature ostati ispod -20 stepeni Celzijusa. Za to vreme, srednji zapad je u stanju dubokog zamrzavanja, uz temperature od čak minus 40 stepeni u državama kao što su Minesota, Viskonsin, Ajova, Mičigen i severni deo Ilinoja.