Knaus: Bez nepremostivih uslova

  • Elvir Bucalo

Gerald Knaus, direktor Evropske stabilizacijske inicijative iz Berlina

Stav Evropljana je sve bliži Komisijinom koja bi, uz poboljšanje komunikacije Beograda i Prištine, želela sto pre da započne pregovore, ističe Gerald Knaus
Direktor Evropske stabilizacijske inicijative, Gerald Knaus, vjeruje da se, kada je riječ o procesu evopskih integracija Srbije, klima u EU promijenila u korist što bržeg napredovanja Beograda. Naravno, sve pod nezaobilaznim uslovom-popravljanju odnosa izmedju Srbije i Kosova.

U nastavku integracijskog procesa Srbije, vjeruje Knaus, evropske članice neće pred Beograd postavljati teške i za vladu nepremostive preduslove, poput traženja da prizna nezavisnost Kosova. Stav Evropljana je sve bliži Komisijinom koja bi, uz poboljšanje komunikacije Beograa i Prištine, željela sto prije da započne završne pregovore.

"U okviru generalnog shvatanja da Srbija treba da načini konkretne korake u odnosima sa Kosovom, Evropska komisija je voljna da da više, u igri štapa i šargarepe, da ponudi više šargarepa i to što prije. Medjutim, ne vidim više ključnih nesuglasica unutar evropskih članica, kakvih je možda bilo ranije oko toga koliko čvrst treba biti. Mislim da je i promjena vlasti u Srbiji učinilo da se Evropljani približe onome što se shvata kao njemačka pozicija. A to je da se na sto što prije stave dokučive stvari u vezi sa Kosovom, umjesto da se na Srbiju vrši pritisak da de facto, prizna Kosovo. Postoji granica i druga država ali, što je najvažnije, ideja o podjeli Kosova je konačno i potpuno odbačena. Uz ovo, Srbija treba da osigura da niko ne puca na Zapadnjake, pripadnike vojnih snaga na Kosovu i, mislim da ova ideja, ako ovo može da obezbijedi vlast u Srbiji, naravno uz obradu detalja, Njemačka bi bila sretna da, bez obzira ko je na vlasti u Beogradu, vidi Srbiju da ide naprijed i započne pregovore o prijemu. Postoji dakle uslovljavanje, možda još oštrije nego ranije, ali ako Srbija uspije da to ispuni, mogla bi vrlo brzo u integracijskom procesu da dostigne Crnu Goru".

U svakom slučaju, evropske članice sada čekaju nastavak dijaloga Beograda i Prištine i konkretne pomake na normalizaciji odnosa. Oni će otključati datum, a potom i sam proces završne faze pristupa Srbije EU.