Tadić: I Evropa i Kosovo

Lider LDP-a Čedomir Jovanović i specijalni izveztilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin

Iako ni posle žestoke rasprave šefovi diplomatija EU danas nisu uspeli da postignu dogovor o kandidaturi Srbije, u Beogradu postaje sve napetije pred 9. decembar. I bez kandidature Srbija nastavlja put ka Evropi, ali i zaštiti svojih legitimnih interesa na Kosovu, poručio je danas srpski predsednik Boris Tadić, dok opozicija u parlamentu početak uklanjanja barikada na Kosovu smatra činom dobre volje, ali ne i garantom da će i ostale barikade biti uklonjene.

Čak i ukoliko 9. decembra ne dobije status kandidata za članstvo u EU, Srbija neće, kako je danas izjavio srpski predsednik Boris Tadić odustati od svoje evropske budućnosti, ali ni od odbrane legitimnih interesa na Kosovu. Obraćajući se novinarima Tadić je rekao da ne zna hoće li Srbija dobiti status kandidata, a Srbima sa Kosova je ponovio poruku da uklone barikade jer one sada nemaju svrhu, a novo nasilje, smatra Tadić može dodatno da udalji Srbiju od statusa kandidata:

"To nije definitvni poraz, to je, da upotrebnim metaforu, jedna izgubljena bitka. Ali, do 9. decembra ima još puno toga da se uradi. Ja pozivam Srbe na Kosovu i Metohiji da podignu glavu i da vide da sudar oko barikada nije nikakva odbrana njihovih interesa, već ugrožavanje njihovih interesa. Pozivam Kfor da ne proizvodi nasilne akcije uklanjanja barikada, jer očigledno je da nakon jedne uklonjene može da nastane 100 novih. I to ne rešava problem."

Tadić je rekao da i na srpskoj i na albanskoj strani, pa i u međunarodnoj zajednici, postoje ekstremisti, koji bi na štetu Srbije mogli da izazovu nasilje. Kako je objasnio srpski predsednik, poziv za uklanjanje barikada nije uputio zbog toga prvenstveno da bi Srbija dobila status kandidata ili da bi bilo nastavljeni pregovori sa Prištinom, već da bi, kako je rekao, zaštitio njihove živote:

"Ja verujem da će i politički lideri Srba sa Kosova, imajući u vidu njihovu odgovornost pred građanima, shvatiti ovo o čemu govorim i da će primeniti postignuto rešenje. Ono nije idealno, ali u ovom trenutku nema nikakve dileme da je najbolje moguće."

A kako je danas ocenio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin uklanjanjem barikada koje je danas počelo na severu Kosova stiču se uslovi da zemlje koje su bile protiv kandidature Srbije promene mišljenje. Na konferenciji za novinare prvog dana regionalne konferencije evropskih liberala i demokrata u Beogradu, Kacin je komentarišući predlog austrijskog šefa diplomatije Mihaela Špindelegera da se Srbiji ponudi uslovni status kandidata, ocenio da to predstavlja pokušaj umekšavanja stava Merkelove:

"Ali je svakako dobro, iako se to dešava u poslednji čas, da je došlo do obnavljanja dijaloga, da su postignuti konkretni rezultati, da te rezultate treba implementirati, i da su konačno danas popodne krenule aktivnosti da se neke od barikada uklone."

"Vesti koje stižu sa severa Kosova su ohrabrujuće – makar više nema informacija o sukobima i novim tragedijama", kazao je lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Poslednji događaji i uklanjanje prvih barikada na severu Kosova još jednom je podelilo vlast i opoziciju u Skupštini Srbije. Dok članovi vlade pozdravljaju ovaj potez i smatraju do dobrim signalom, opozicione stranke smatraju da će uklanjanje barikade u Jagnjenici smanjiti tenzije i sprečiti neželjene događaje na severu pokrajine. Ali, to ne znači da će i ostale barikade biti uklonjenje, ocenjuju u DSS-u, dok radikali ističu da je Srbija najnovijim sporazumom Beograda i Prištine o administrativnim prelazima formalno i pravno priznala Kosovo.