Tadić: Srbija privržena Dejtonskom sporazumu

Predsednici Republike Srpske i Srbije tokom susreta u Beogradu

Srbija će nastaviti da štiti i poštuje legitimna prava Srba i svih naroda koji žive na prostoru zapadnog Balkana, kao i integritet i teritorijalnu celovitost svake zemlje regiona, izjavio je danas predsednik Srbije Boris Tadić posle razgovora sa predsednikom Republike Srpske Rajkom Kuzmanovićem.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Srbija, kao potpisnica i garant Dejtonskog sporazuma, ostaje privržena tom dokumentu. Posle susreta sa predsednikom Republike Srpske Rajkom Kuzmanovićem, Tadić je istakao da Dejtonski sporazum omogućava i specijalne, to jest paralelne veze Srbije i Republike Srpske, i kroz taj aranžman je u prethodnim godinama mnogo učinjeno, kaže Tadić:

"Dejtonski sporazum podrazumeva legitimna prava dva entiteta i tri naroda. On podrazumeva da sve što je predmet dogovora dva entiteta i tri naroda jedino ima legitimitet i legalitet, i Srbija takvom principu ostaje privržena."

Rajko Kuzmanović je upozorio da se u Bosni i Hercegovini, posle izbora koji se održavaju u nedelju 3. oktobra, pripremaju predlozi da se radikalno promeni ustav i državno uređenje. Unitaristički koncept BiH je neprihvatljiv, rekao je Kuzmanović i dodao da BiH mora ostati složena država sa postojećim sistemom odlučivanja kao mehanizmom zaštite nacionalnih interesa:

"Ali kompromisa može biti da učinimo da institucije u BiH budu efikasnije, da budu proevropski orijentisane. Jer, jedan od naših ciljeva je EU i to je sasvim sigurno podudarno i sa stavovima Srbije."

Tadić i Kuzmanović su razgovarali o Kosovu, a predsednik Republike Srpske je rekao da će Banjaluka podržati sve ono o čemu se dogovore Beograd i Priština.