Ukrajina glavna tema samita EU-Rusija

Ruski predsednik Vladimir Putin sa predsednikom Evropskog savta Hermanom Van Rompujem i predsednikom Evropske Komisije Hoze Manuel Barozom.

EU je pozdravila ukidanje represivnih zakona u Ukrajini, kao deo vladinih ustupaka demonstrantima. Dogadjaji u Kijevu dali su osnovni pečat hladnim razgovorima zvaničnika Rusije i EU.
Samit Rusije i Evropske unije protekao je danas u znaku zahladnelih odnosa. Ruski predsednik Vladimir Putin i najviši funkcioneri evropskog bloka obavili su danas razgovore na kojima su dve strane ispoljile različite stavove po pitanju Ukrajine i istočne Evrope.

Putin se nije oglasio pre početka sastanka sa predsednikom Evropskog Saveta, Hermanom Van Rampujem i predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom. Samit je održan u jeku evropsko-ruskog nadmetanja za uticaj u Ukrajini.

“Potrebno je da raščistimo stvari sa Rusijom,” rekao je jedan visoki evropski zvaničnik, uoči današnjeg samita. “Ovaj samit jednostavno nije uobičajen, jer je potrebna iskrena, strateška i fundamentalna diskusija o rusko-evropskim odnosima,” naveo je on.