Abdeslam izručen Francuskoj

Salah Abdeslam

Salah Abdeslam, poslednji preživeli član terorističke grupe odgovorne za ubistvo 130 ljudi u Parizu pre pet i po meseci, danas je zvanično optužen za ubistvo, otmicu i upotrebu bombi i smrtonosnog oružja.

Dvadesetšestogodišnji osumnjičeni, poreklom iz Maroka, biće držan u samici do 20. maja. Abdeslamov advokat rekao je da će njegov klijent odgovoriti na optužbe, ali da je previše dezorijentisan zbog iznenadnog, jutrošnjeg izručenja iz Belgije, da bi se sada obratio sudu.

Veruje se da je Abdeslam imao jednu od vodećih uloga u planiranju i pripremama za napade u Parizu 13. novembra, kada su bombaši samoubice, naoružani automatskim oružjem, napali sportski stadion, koncertnu halu i klubove u francuskoj prestonici.

Mediji prenose da je Abdeslam te večeri nosio samoubilački prsluk, poput njegovog brata i ostalih napadača, ali da se u poslednjem trenutku predomislio i oslobodio eksploziva pre nego što je pobegao. Uhvaćen je prošlog meseca u Briselu, četiri dana pre bombaških napada na aerodrom i stanicu podzemne železnice, u kojima su poginule 32 osobe.

Islamska država preuzela je odgovornost za zločine i u belgijskoj prestonici i u Parizu. Abdeslamov advokat, Frank Berton, rekao je uoči sudskog pretresa da njegov klijent želi da objasni sve i da sarađuje sa francuskim pravosuđem.