Američki fudbal, najunosniji sport u SAD

US Profesional football

Američki profesionalni fudbal je prerastao ne samo u simbol američkog sporta, već i američkog biznisa.

Mnogi američki navijači jedva čekaju da počne nova NFL sezona jer fudbal je bez pogovora najpopularniji sport u Americi. Navijači kao da ne mogu da se zasite fudbala, a mnogima je navijanje postala profesija.

“NFL je postao deo američke kulture. Tu ima nasilja, takmičarskog i sportskog duha, a igra je sve bolja - sve ono što Amerikanci vole”, kaže Majkl Ričman je istoričar NFL-a.

Ali, kako je nastao ovaj sportski fenomen?

Iako Nacionalna fudbalska liga postoji još od 1920. Ričman kaže da je NFL šampionat 1958. sa konačnom podbedom u produžecima ono što je osvojilo televizijsku publiku.

“U šampionatu je igralo ukupno 11 članova NFL hola slavnih. Televizijski prenos uživo fascinirao je celu naciju. Od tada kao da postoji bračna veza između fudbala i televizije. “

Udruženje za istraživanje profesionalnog fudbala smatra da je fudbal kao stvoren za televiziju. Četiri četvrtine utakmice u kombinaciji sa tačno proračunatim pauzama za reklamne spotove su idealna kombinacija zabave i sporta, kaže presednik udruženja Majkl Ford.

Godišnja zarada NFL dostigla je 10 milijardi dolara, što je mnogo više od zarade Nacionalnog udruženja za košarku, NBA, ili Nacionalnog udruženja za hokej, NHL.

Polovina prihoda NFL-a je od televizijskih prenosa utakmica.

Do 2027. NFL računa da će dostići prihod od 25 milijardi dolara, što je jednako godišnjem bruto prozvodu zemalja poput Paragvaja ili Kameruna.

Alen Firs, bivši finansijski direktor NFL-a, kaže da stvari mogu samo da idu na bolje.

“Trebaće još mnogo toga da se uskladi da bi ekipe mogle da iskoriste nove izvore prihoda, od kojih neki tek treba da se formiraju. Međutim, ko je pre deset godina mogao da zamisli pametne telefone, NFL tv mrežu i još mnogo toga? Uslovi su tu, samo ih treba iskoristi.”

Poslovni časopis Forbs predviđa ružičastu budućnost za NFL. Sadašnja 32 NFL tima ulaze u red 50 najskupljih sportskih ekipa na svetu. U očima mnogih, unosna poslovna budućnost kao da nema kraja za ovaj sport koji je postao nerazdvojni deo američke kulture.