Preminuo "peti Bitls" - ser Džordž Martin

Ser Džordž Martin diriguje orkestrom Hollywood Bowl koji izvodi muziku Bitlsa.

Muzički producent ser Džordž Martin, poznat i pod nadimkom "peti Bitls", preminuo je u 91. godini, objavio je na Tviteru bivši bubnjar Bitlsa, Ringo Star.

Martin, muzičar sa klasičnim obrazovanjem, potpisao je ugovor sa četvoricom mladih Bitlsa 1962. Smatra se da je odigrao ključnu ulogu u njihovom uspehu, pomažući im u muzičkom aranžmanu I produkciji nekih od najvećih hitova, počevši sa jednim od prvih – pesmom iz 1962. “Love Me Do”.

Posle raspada Bitlsa 1970, Martin je nastavio svoj rad sa drugim muzičarima, medju kojima su Elton Džon, Bob Dilan i Sting. Britanska kraljica dodelila mu je titulu viteza 1996.

U Ginisovoj knjizi rekorda, Martin se vodi kao najuspešniji muzički producent svih vremena, sa više od 50 hitova sa prvog mesta top lista samo u Britaniji i SAD.

Ser Džordž Martin nastavio je rad na projektima povezanim sa Bitlsima. Objavio je dva solo albuma Pola Makartnija a 2006. radio je na predstavi trupe Cirque de Soleil zasnovane na muzici Bitlsa, nazvanoj “Love”, koja je osvojila dva Gremija za saundtrek.