Desetine mrtvih u terorističkim napadima u Parizu

Scena pred restoranom "Mala Kambodža"

Predsednik SAD Barak Obama saopštio je u kratkom obraćanju iz Bele Kuće da će SAD ponuditi Francuskoj svaku moguću pomoć u obračunu sa teroristima.

U više simultanih terorističkih napada u Francuskoj prestonici ubijene su desetine ljudi. Pozivajući se na izvore iz francuskih službi bezbednosti lokalni i međunarodni mediji saopštili su da su teroristi gotovo istovremeno napali na pet do sedam lokacija u gradu.

Prema saopštenju lokalnog tužioca, najmanje 120 ljudi je ubijeno, a najviše žrtava bilo je u teatru "Bataklan" gde su terorsti držali i ubili veliki broj talaca, pre nego što su francuski specijalci intervenisali. Tužilac kaže da je ubijeno 5 napadača.

Fotografije haosa pred koncertnom dvoranom preplavile su društvene medije.

Naoružani napadači su najpre pucali u restoranu "Mala Kambodža" u centru Pariza, usledile su ekspllozije u blizini "Stad de Fransa" na kojem su prijateljsku utakmicu igrale Francuska i Nemačka.


Tek potom teroristi su upali na koncert američkog benda u teatru "Bataklan".

Francuski predsednik Fransoa Oland proglasio je vanredno stanje. Granice su zatvorene, a snage bezbednosti u punoj pripravnosti. TV France24 izvestila je da je na ulice Pariza poslato oko 1,500 vojnika.

Predsednik SAD prilikom obraćanja iz Bele Kuće

Predsednik SAD Barak Obama saopštio je u kratkom obraćanju iz Bele Kuće da će SAD ponuditi Francuskoj svaku moguću pomoć u obračunu sa teroristima. Obama je rekao da je u pitanju “napad na čovečanstvo i vrednosti koje zajedno delimo”, napad sa ciljem da se "terorišu civili".

“Učinićemo sve što je u našoj moći da, zajedno sa narodom Francuske i državama širom sveta, teroriste izvedemo pred lice pravde i da zajedno krenemo na sve teroristčke mreže koje prete našim narodima”, kazao je Obama.


Predsedniku SAD se izrazima saučešća i državni sekretar Džon Keri. U poruci koju je objavio na Twitteru, Keri je napisao da je napad "agresija protiv čovečanstva i slobodoljubnog naroda".

Podršku Francuskoj, osudu terorističkih napada, uz saučešće porodicama postradalih, ponudili su odmah britanski premijer Dejvid Kameron, predsednik EK Žan Klod Junker i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

"Snažno smo ujedinjeni u borbo protiv terorizma. Terorizam nikada neće poraziti demokratiju", poručio je Ban.

I Savet bezbednosti UN osudio je "varvarske i kukavičke" napade u Parizu.

Prošlog meseca, prvi čovek francuskog Direktorata za spoljnu bezbednost Bernar Bažole (Bernard Bajolet) govorio je na forumu u Vašingtnu o pretnjama sa kojima se Francuska suočava.

"Primera radi, prošlog meseca sprečili smo nekoliko napada na našoj teritoriji što zahvaljujući sopstvenim podacima, što u saradnji sa CIA, NSA i drugima. Ali to ne znači da ćemo biti u mogućnosti da uvek sprečimo takve napade" kazao je prošlog meseca Bužole.

Fejsbuk je u međuvremenu aktivirao opciju "safety check" koja omogućava korisnicima da svoje najbliže obaveste da su na sigurnom. Fejsbuk je ovu opciju prethodno koristio nakon zemljotresa u Nepalu i drugih ozbiljnijih nepogoda i nesreća.

U Njujorku, na zdanju nove zgrade Svetskog trgovinskog centra na Menhetnu, upaljena su svetla u bojama francuske zastave.