Najmanje osam žrtava poplava u Teksasu

Amanda Kalavej izvlači nepolomljene čaše i činije iz ostataka kolibe koju je iz temelja iščupala nabujala voda reke Blanko.

Žitelji američkih saveznih država Teksasa i Oklahome proveli su još jedan vikend izloženi olujnom nevremenu,obilnim kišama i tornadima, posle čega su usledile poplave.

U delovima Teksasa je u 24 sata palo 25 centimetara kiše. U Hjustonu su zbog poplava zatrvorene glavne saobraćajnice i škole. Bujice su nosile automobile dok su spasilačke ekipe pokušavale da izbave ljude iz kola.

„Imali smo mnogo poziva za pomoć... spasavanja... i na žalost jedna se osoba utopila u potonulom automobilu“, kaže Analiz Parker, gradonačelnica Hjustona.

Zbog udara gromova izbili su požari i u nekim delovima grada je došlo do prekida struje.

Spasilačke ekipe još uvek tagaju za 12 članova dve porodice, kada je kuću za odmor u kojoj su se nalazili, ponela nabujala reka Blanko i razbila je o obližnji most.

U olujama i poplavama u Teksasu i Oklahomi stradalo je najmanje osam osoba. Više od hiljadu domova je oštećeno, a hiljade ljudi raseljeno.

U susednom Meksiku tornado je pogodio grad Sijudad Akuanu na reci Del Rio koja deli Meksiko od Amerike, usmrtivši 13 osoba, dok su stotine kuće porušene ili oštećene.