Ko je ubio portparola Islamske države?

Portparol Islamske države Abu Muhamad al-Adnani

Američki zvaničnici odbacili su tvrdnje ruske vojske da je portparol i glavni strateg Islamske države Abu Muhamad al-Adnani poginuo u njenim vazdušnim udarima.

Jedan visoki zvaničnik Pentagona izjavio je za Glas Amerike da je ruska tvrdnja “još jedan pokušaj širenja dezinformacija”. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u bombardovanju koje su izvršili ruski avioni ubijeno blizu 40 ekstremista Islamske države, među kojima je bio Adnani. Njegovu pogibiju potvrdila je novinska agencija Islamske države – Amak. Međutim, SAD navode da je Adnani bio meta vazdušnog udara koji su izvršile koalicione snage u sirijskom gradu al-Bab. Pentagon navodi da još procenjuje rezultate te vojne akcije.

Jildrim: Ofanziva u Siriji se nastavlja

U medjuvremenu, Turska je saopštila da neće prekinuti svoju vojnu ofanzivu na severu Sirije, sve dok sve pretnje ne budu uklonjene.

Turska je pokrenula ofanzivu prošle nedelje s ciljem da se obračuna sa ekstremistima islamske države, ali i kurdskim borcima, koje podržavaju SAD, ali turska vlada smatrada su povezani sa pobunjenicima Kurdistanske radničke partije (PKK).

Sukobi Turaka i Kurda dodatno su zakomplikovali ionako složenu situaciju u Siriji, čija vlada dobija podršku od Irana, Rusije i ekstremista Hezbolaha iz Libana, dok SAD i druge zapadne sile podržavaju pobunjenike.

Premijer Turske Binali Jildirim rekao je novinarima da će se operacije nastaviti "sve dok terorističke grupe i pretnje po granice i građane Turske ne budu uklonjene".

Ranije danas, Iran je pozvao na brzi završetak turske ofanzive, navodeći da će postojano prisustvo turskih snaga na severu Sirije, samo doprineti eskalaciji konflikta.