Bela kuća objavila rast američkog izvoza 2010.

  • Mil Arsega

Predsednik Obama saopštio je u sredu da je postignut napredak u ostvarenju obećanja njegove administracije da će povećati američku konkurentnost na svetskom tržištu, i udvostručiti izvoz u narednih pet godina.

Obama je izjavio da je u prva četiri meseca ove godine, američki izvoz porastao za 17 procenata – što znači da su SAD na dobrom putu da, do 2015, povećaju prodaju svoje robe inostranstvu, do nivoa od tri hiljade milijardi dolara.

Dok stopa nezaposlenosti u SAD iznosi blizu deset procenata, a ekonomija raste sporim tempom, predsednik Obama ističe da će budući prosperitet u znatnoj meri zavisiti od veće prodaje američkih proizvoda stranim zemljama.

Devedeset pet odsto svetskih potrošača i tržišta koja se najbrže razvijaju nalaze se van naših granica. Zato, ako želimo da pronadjemo nove izvore rasta, moramo da se bolje borimo za te potrošače, jer druge zemlje to rade.“

Bela kuća je saopštila da je rast američkog izvoza pridodao više od jednog procenta američkom rastu u proteklih devet meseci, dajući značajniji doprinos obnovi ekonomije od domaće potrošnje. Sekretar za trgovinu Geri Lok kaže da američki izvoz obezbedjuje poslove milionima Amerikanaca.

Svaki treći posao u proizvodnji i skoro svaki peti u poljoprivredi povezani su sa izvozom, i to su dobri poslovi koji obezbedjuju dobre plate – a treba nam mnogo više takvih radnih mesta“.

Predsednikova Nacionalna izvozna inicijativa za sada je na putu da ostvari svoj cilj udvostručenja američkog izvoza do 2015. Obama kaže da strategija podrazumeva da se obezbedi striktno sprovodjenje svih trgovinskih ugovora, kako bi američke kompanije imale pristup tržištima koja se ubrzano razvijaju, kao što je kinesko.

U razgovorima sa Kinom razmatramo značajan izazov kako stvoriti pravednije tržišne uslove za američke kompanije koje žele da prošire svoj pristup kineskom tržištu.

Obama je pozdravio odluku Kine da omogući veću fleksibilnost svoje valute, jer jači juan čini proizvode iz SAD konkurentnijim. On je takodje izrazio uverenje da će, pre njegove posete Južnoj Koreji u novembru, biti završeni pregovori o slobodnoj trgovini sa Seulom, i pozvao Kongres da brzo pristupi potvrdi sličnih sporazuma sa Panamom i Kolumbijom.