Tajanstvena poseta Kim Džong Ila

Severnokorejski lider Kim Džong Il u hidroelektrani na dalekom istoku Rusije tokom jednonedeljnog posete zemlji, 21. avgust 2011.

Severnokorejski lider Kim Džong Il, posetio je hidroelektranu na dalekom istoku Rusije tokom jednonedeljnog putovanja na koje je krenuo juče. Lokalni funkcioneri su saopštili da je regionalni izaslanik Kremlja Viktor Išajev dočekao Kima koji je doputovao specijalnim vozom i proveo ga kroz hidroelektranu Buriskaja u Amurskom regionu.

Kimova poseta je prikrivena velom tajnosti, ali su južnokorejski i ruski mediji juče objavili da će se on do kraja nedelje sastati sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom u gradu Ulan-Udeu na istoku Sibira. U izveštajima se navodi da će teme razgovora po svemu sudeći biti dodatna prehrambena pomoć i nuklearni program Pjongjanga.

Rusija učestvuje u razgovorima šest strana o nuklearnom razoružanju Severne Koreje, a proteklih nedelja se nagoveštava da diplomatski napori da se ponovo pokrenu razgovori o humanitarnoj pomoći i razoružanju Severne Koreje postižu određen napredak.