Nobelovu nagradu za ekonomiju osvojili Amerikanci

Konferencija Švedske kraljevske akademije nauka na kojoj su objavljena imena dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju

Trojica američkih profesora ekonomije nagrađena su zbog svog rada u vezi sa kretanjem cena na berzi
Trojica američkih ekonomista nagrađena su ovogodišnjom Nobelovom nagradom za ekonomiju zbog njihovog rada na određivanju kako se cene na berzi vremenom menjaju.

U svom današnjem saopštenju Švedska kraljevska akedemija nauka imenovala je Judžina Famu, Larsa Pitera Hansena i Roberta Šilera kao dobitnike Nobelove nagrade zbog njihove, kako je rečeno, “empirijske analize berzanskih cena”.

Prema pomenutom saopštenju, iako je cenu deonica i obveznica teško predviđati za narednih nekoliko dana ili nedelja, radovi ovih ekonomista omogućili su prognoziranje šireg kursa tih cena na duže periode od tri do pet godina.

Fama i Hansen su profesori na univerzitetu u Čikagu, u državi Ilinois, dok Šiler predaje na Univerzitetu Jejl, u Konektiketu.

Nagrada za ekonomiju, pod zvaničnim nazivom Nagrada švedske kraljevske banke za ekonomske nauke u znak sećanja na Alfreda Nobela, uspostavljena je 1968. godine. Ta nagrada nije bila jedna od originalnih nagrada koje je 1895. godine osnovao švedski industrijalac i pronalazač dinamita, Alfred Nobel.