Navodnjavanje slanom vodom - moguće

  • Đorđe Putić
Na jednoj farmi u Holandiji niklo je zdravo i ukusno povrće iz zemlje koja je navodnjavana slanom vodom.

Jedna od mnogih negativnih posledica globalnih klimatskih promena jeste porast nivoa mora, što - kako tvrde naučnici - može da utiče na povećanje saliniteta u rezervama slatke vode. S obzirom da slana voda ne može da se koristi za navodnjavanje, obradiva zemljišta koja se nalaze u blizini morskih obala više ne mogu da služe za uzgajanje voća i povrća. Međutim, na jednoj farmi u Holandiji niklo je zdravo i ukusno povrće iz zemlje koja je navodnjavana slanom vodom.

Svet godišnje zbog salinizacije izgubi 1 do 2 odsto zemljišta koje se navodnjava, navodi organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Ali to ne brine holandskog farmera Marka Van Rejsulberga, koji koristi slanu vodu da eleminiše neke biljke, kako bi saznao koje od njih mogu da uspeju.

“Zasadimo puno biljaka, onda ih stavimo u slatku i slanu vodu i sve ono između da vidimo koje vrste mogu da prežive, a koje uvenu”.

U saradnji sa naučnicima na Slobodnom univerzitetu u Amsterdamu, Van Rejsulberg i njegov tim su podelili farmu na osam delova, koji su prekriveni mrežom cevi za navodnjavanje.

Slatka i morska voda odvojenim cevima stižu do distribucionog centra, gde se kompjuterskim sistemom mešaju na osam različitih stepena saliniteta.

“Onda kompjuter kaže ‘kreni’, i voda krene ka polju, a sistem za navodnjavanje počne da radi i krenemo da ubijamo biljke. To je sve“.

Brojni senzori neprekidno kontrolišu salinitet i vlažnosti zemljišta. Van Rejsulberg kaže da je povrće uspelo na gotovo svakoj parceli za testiranje. Iako je manje veličine nego inače, on kaže da povrće sadrži više šećera i soli te da je ukusnije.

“Ovo je čudo. Ovo ne bi trebalo da bude šargarepa, trebalo bi da umire prema podacima koji su trenutno dostupni u svetu”.

Na farmi su uspeli da uzgoje šargarepu, kupus, luk i repu, dok se krompir pokazao kao najotporniji na slanu vodu. Van Rejsulberg takođe kaže da su četiri različite vrste krompira, otpornog na slanu vodu poslate u Pakistan, gde se hiljade hektara zemljišta oštećenog salinitetom, priprema za testiranje holandskih krompira.