Pakistan: Nasilje i molitve

Žene iz pakistanske verske grupe "Minhadž-ul-Kuran" drže sliku Malale Josufzai tokom demonstracija u Islamabadu

U eksploziji na severozapadu ubijeno najmanje 15 osoba; deca u Pakistanu i Avganistanu molila se za 14-godišnju Malalu Jusafzai
Pakistanski zvaničnici saopštili su da je najmanje 15 osoba poginulo u samoubilačkom napadu automobilom natovarenim eksplozivom u plemenskoj oblasti na severozapadu zemlje.

Vlasti navode da su meta današnje eksplozije po svemu sudeći bile pro-vladine paravojne snage čiji je zadatak borba protiv Talibana. U eksploziji u mestu Dara Adam Kel u nemirnoj pokrajini Kajber Paktunkva u blizini granice sa Avganistanom, povređeno je najmanje 30 osoba.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad.

U međuvremenu, deca u Pakistanu i Avganistanu molila su se za 14-godišnju Pakistanku koju su pripadnici Talibana ranili u glavu i vrat.

Malala Jusafzai je napadnuta dok je u utorak izlazila iz škole. Tinejdžerka je poznata u svetu zbog promocije obrazovanja za devojčice i beleženja zločina pokreta Taliban u okolini svog rodnog kraja u severozapadnoj Dolini Svat.

Pakistanski premijer Radža Pervaiz Ašraf nazvao je ranjavanje Jusufzai “zločinom protiv čovečnosti" i napadom na osnovne moralne i društvene vrednosti Pakistana.

Jusufzai je i dalje bez svesti i priključena na aparate koji je održavaju u životu.