Novinarka Tamara Skrozza dobitnica nagrade za hrabrost i izuzetnost

Novinarka nedeljnika Vreme i agencije Fonet Tamara Skrozza pri uručivanju nagrade, Foto: video grab

Ovogodišnju nagradu Fondacije Katarina Preradović za novinarsku hrabrost i izuzetnost dobila je novinarka nedeljnika Vreme i agencije Fonet Tamara Skrozza, a kako je na današnjoj ceremoniji rekao predstavnik Fondacije Velimir Ilić - osnovni kriterijum za nagradu bio je nepristajanje na ćutanje.

"Danas smo došli u situaciju da novinari ili ćute ili su se pretvorili u stalak za mikrofon", rekao je Ilić, dok je dobitnica nagrade Tamara Skrozza izjavila da su novinarska hrabrost, izuzetnost i doslednost vrline koje se danas retko sreću.

"Verovatno smo zbog toga tu gde smo: pod nezapamćenim političkim i ekonomskim pritiscima, izloženi pretnjama", rekla je Skrozza primajući nagradu i ukazala na nesolidarnost među novinarima, ali spremnost novinara na različite "dilove" sa političarima, biznismenima i interesnim grupama.

Ne propustite: Nagrada EU za istraživačko novinarstvo KRIK-u za tekst o Lončaru

"Ako zarad sopstvene udobnosti odustanemo od principa, ni ovaj naš posao nema nikakve svrhe", navela je laureatkinja i dodala da su vremena sve teža"i da su u takvim okolnostima principi važniji od svega".

"Ne možemo danas biti novinari, a služiti i saginjati se pred svakim ko nam to kaže. Ne možemo biti novinari, a pristajati da igramo uloge statista u svim podmuklim predstavama različitih političkih grupa", poručila j e Skrozza.

Po oceni sudije Miodraga Majića između sudija i novinara postoji mnogo sličnosti, jer je zadatak obe profesije da tragaju za istinom i pravdom.

Ne propustite: Sudije nisu svesne da su vlast, a ne službenici jedinstvene vlasti

Majić smatra da nagrade u aktuelnim društvenim okolnostima u Srbiji predstavljaju i "dodatnu izolaciju ljudi kojima se one dodeljuju", dok je novinar Srđan Škoro istakao da problem prepoznaje u tome što smo se pretvorili u društvo ćutologa, gde "stradavaju oni koji govore, a oni koji ćute, samo naizgled, prolaze bolje".

Prethodni dobitnici nagrade Fondacije Katarina Preradović bili su Marko Somborac i Predrag Blagojević, a ovogodišnje priznanje Tamari Skrozzi uručio je predsednik Fondacije Veselin Simonović.